MENIU

Război în Ucraina, ziua 285 - Zelenski: Iarna nu trebuie privită ca un test, ci ca 90 de zile care ne aduc mai aproape de victorie

Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profi Media

Ucraina a ajuns în cea de-a 285-a zi de război. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un nou discurs, că ucrainenii vor avea o iarnă grea, însă aceasta trebuie privită ca un interval de timp care îi aduce mai aproape de victorie.

UPDATE 22:00  Operatorul ucrainean Ukrenergo a avertizat luni că întreruperi de electricitate în regim de urgenţă vor trebui aplicate în toată țara, ca urmare a noilor bombardamente ruseşti. Situația de criză umanitară se amplifică, pentru că în regiune sunt deja temperaturi de îngheț, iar vremea se răcește.

UPDATE 17:00 Guvernul Gemaniei va adopta peste câteva luni o nouă strategie de securitate națională, care va ține cont de "amenințările din partea Rusiei", a declarat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, într-un articol apărut în cel mai nou număr al revistei "Foreign Affaires".

UPDATE 16:50 Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni o lege care extinde legea privind promovarea a ceea ce Moscova descrie drept „propaganda LGBT”, interzicând practic orice exprimare în public a identității homosexuale în Rusia. ONG-urile acuză însă că este vorba de o înăspire a controului asupra libertății de exprimare, în general. 

UPDATE 14:45 - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost desemnat „Personalitatea anului”. Distincția i-a fost oferită de către publicația Financial Times din Marea Britanie. 

UPDATE 11:03 - Trei rachete au lovit, în noaptea de duminică spre luni, orașul ucrainean Krivoi Rog. O persoană a fost ucisă și alte trei sunt rănite, a declarat șeful administrației regionale militare din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, citat de The Guardian.

Loviturile au vizat o întreprindere industrială, potrivit sursei citate. Persoana care a murit era un angajat al întreprinderii.

UDATE 10:39 - Aviația rusă și-a redus aproape de tot atacurile în Ucraina

În prezent, aeronavele rusești efectuează probabil câteva zeci de misiuni pe zi, comparativ cu un maxim de până la 300 pe zi în martie 2022, potrivit serviciilor secrete militare britanice.

Rusia a pierdut în prezent peste 60 de avioane în conflict, inclusiv un de avion supersonic de vânătoare Su-24M Fencer și un avion de atac la sol Su-25, supranumit de NATO FrogFoot, săptămâna trecută.

UPDATE 10:10 - Rusia a bombardat de 46 de ori regiunea Herson, duminică

Forţele ruseşti au bombardat duminică regiunea Herson de 46 de ori, iar o persoană civilă a fost ucisă, au anunţat surse ucrainene citate luni de The Guardian.

UPDATE 09:56 - Cine este miliardarul care l-a făcut pe Putin să creadă că e bine să invadeze Ucraina. 

Jurnaliştii din presa occidentală au dezvăluit numele persoanei care l-ar fi convins personal pe Vladimir Putin să intre în război împotriva Ucrainei.

Motivul este legat de nevoia de a arăta lumii întregi „puterea” armatei ruse.

Ieri, 4 decembrie, jurnaliştii de la The Wall Street Journal, citând un fost ofiţer de informaţii rus, au publicat un articol lung despre mogulul de presă Iuri Kovalchuk.

UPDATE 10:43 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un nou discurs, că ucrainenii vor avea o iarnă grea, însă aceasta trebuie privită ca un interval de timp care îi aduce mai aproape de victorie.

„A patra zi a acestei ierni se apropie de sfârşit. Iarna, care evident va fi grea. Dar totuşi, merită privită această iarnă nu ca un test, ci ca timp – timp care ne aduce mai aproape de ce este important – de victorie. Fiecare dintre aceste 90 de zile de iarnă. Inamicul chiar speră să folosească iarna împotriva noastră: să facă frigul şi greutăţile iernii parte a terorii sale. Trebuie să facem totul pentru a rezista în această iarnă, indiferent cât de greu va fi. Şi vom rezista. A îndura iarna aceasta înseamnă a apăra totul.

Rusia are încă rachete şi un avantaj în artilerie. Da, dar noi avem ceva ce ocupanţii nu au şi nu vor avea. Ne apărăm casa şi asta este cea mai puternică motivaţie posibilă. Luptăm pentru libertate, iar acest lucru măreşte orice forţă. Apărăm adevărul, iar acest lucru uneşte întreaga lume din jurul Ucrainei. Vedem oameni fericiţi când întâlnesc steagul ucrainean în oraşele eliberate. Şi asta înseamnă că ne aşteaptă oriunde există încă ocupaţie. Ei aşteaptă şi cred că Ucraina se va întoarce. Aşteaptă şi ştiu foarte bine: dacă Rusia invadează, nu va fi pentru totdeauna”, a spus Zelenski.

El a subliniat că ucrainenii trebuie să se ajute unii pe alţii pentru a trece peste iarnă.

„Pentru a trece peste această iarnă, trebuie să ne ajutăm unii pe alţii mai mult ca niciodată şi să avem grijă unul de celălalt şi chiar mai mult. Şi vă rog să nu întrebaţi dacă puteţi ajuta şi cum. Pur şi simplu ajutaţi când vedeţi că puteţi. Pentru a trece peste iarnă, trebuie să fim şi mai rezistenţi şi chiar mai uniţi ca niciodată. Nu pot exista conflicte interne şi ceartă, care ne pot slăbi pe toţi, chiar dacă cineva de acolo crede că îl va întări personal. Avem nevoie de mai multă interacţiune ca niciodată. Toată Ucraina trebuie să devină un mare Punct de Invincibilitate şi să muncească în fiecare zi, să muncească în fiecare noapte. Statul, firmele, oamenii – noi toţi, ucrainenii, toţi împreună”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina Volodimir Zelenski