MENIU

Război în Ucraina, ziua 280. Zelenski: Situația pe front e dificilă. Rușii plănuiesc ceva în sud - LIVE TEXT

Aliații NATO au promis mai multe arme pentru Kiev și echipamente pentru a ajuta la restabilirea energiei electrice și termice ucrainene scoase din funcțiune de loviturile rusești, în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele Moscovei încearcă să avanseze în mai multe regiuni. Liderul de la Kiev spune că armata rusă atacă și în Lugansk, în est, și în Harkov, în nord-est, o zonă pe care Ucraina a recucerit-o în septembrie. „Situația de pe front este dificilă", a declarat Zelenski, în discursul său video de marți seară.

UPDATE 22.05 - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că nu crede că președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare. El a făcut acest comentariu într-un mesaj transmis la summitul „DealBook” din New York. Declarația sa vine în contextul în care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că este vital să se evite orice fel de confruntare militară între puterile nucleare, chiar dacă este vorba doar de arme convenționale, a informat agenția de presă TASS.

Lavrov a mai spus că Occidentul împinge Ucraina să continue lupta împotriva Rusiei.

„Este necesar să se evite orice ciocnire militară între puterile nucleare, chiar și cu utilizarea armelor convenționale. Escaladarea poate deveni incontrolabilă”, a spus Lavrov.

UPDATE 18.00 Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a afirmat miercuri că forţele armate ar trebui să folosească sisteme de armamente noi, avansate, în conflictul din Ucraina.

„Este necesar să continuăm modernizarea şi crearea de sisteme promiţătoare, cu utilizarea lor ulterioară în timpul operaţiunii militare speciale”, a spus Şoigu, într-o reuniune cu generali de rang înalt la Ministerul Apărării.

UPDATE 17.00 - Regatul Unit a anunțat miercuri noi sancțiuni care vizează personalitățile ruse, printre care vicepremierul rus Denis Manturov și Arkadi Gostev, directorul serviciului federal al penitenciarelor ruse, care a recrutat criminali pentru a-i trimite să lupte în Ucraina, relatează AFP și Guardian.

UPDATE 16.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că nu crede că președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare, relatează Reuters. 

UPDATE 15.00 - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că aderarea Suediei și Finlandei la NATO va însemna „o creștere semnificativă a tensiunilor” în regiune, respectiv ar putea accelera militarizarea regiunii arctice, relatează Reuters. 

UPDATE 13.40 - Rusia a numit un nou director la centrala nucleară Zaporojie. Anunțul a fost făcut de Agenția nucleară rusă Rosenergoatom. Inginerul-șef Iurii Cerniciuk devine directorul Zaporojie. Ucraina susține că șeful centralei, Ihor Murashov, a fost răpit de forțele rusești în octombrie, în timp ce se îndrepta spre centrală, potrivit Reuters.

UPDATE 13.15 - A luat foc un depozit petrolier din vestul Rusiei, aflat la 150 de km de Ucraina. Nu se cunoaște deocamdată cine sau ce a provocat incendiul.

In Surazhai district of Bryansk region, Russia, a fire broke out at an oil depot. 2 oil storage facilities are on fire.
According to Russian media, the fire occurred due to an unknown drone that dropped ammunition pic.twitter.com/LXKeQUfosu

— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) November 30, 2022

UPDATE ora 10.00 - Pierderile Rusiei de până acum, conform ultimei estimări publicate miercuri de Statul Major al Ucrainei:

    88.880 de soldați
    2.914 tancuri
    5.872 de vehicule blindate de luptă
    4.429 de vehicule
    1.902 sisteme de artilerie multiple de lansare
    210 sisteme de apărare aeriană
    280 avioane, 261 elicoptere
    1.562 drone
    16 ambarcațiuni

UPDATE 8.30 - Armata ucraineană a respins avansurile rusești în regiunile Donețk și Lugansk

În cursul zilei de marți, forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Stelmakhivka, în regiunea Lugansk, și de Bilohorivka, Marinka, Bakhmutske, Pervomaiske și Nevelske, în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Aviația ucraineană a efectuat 15 lovituri asupra zonelor de concentrare a soldaților ruși, armelor și echipamentelor militare și două lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene ale Rusiei. 

Un mare rezervor de depozitare a petrolului a luat foc, miercuri dimineață, aproape de granița cu Ucraina, în regiunea rusă Briansk, a declarat un guvernator local. 

Rezervorul era situat în Surazh din nordul regiunii Briansk, care se învecinează cu nord-estul Ucrainei.

"Echipele de pompieri și de salvare se află la fața locului", a declarat guvernatorul Alexander Bogomaz pe canalul său de Telegram. Incendiul s-a extins pe o suprafață de 1.800 de metri pătrați, a precizat Bogomaz.

Nu au fost raportate victime, a adăugat el. El nu a menționat o potențială cauză a incendiului.

Reuters nu a reușit să verifice imediat informațiile. 

În cursul nopții de marți spre miercuri, guvernatorul regiunii ruse Kursk - la sud de Briansk și, de asemenea, la granița cu Ucraina - a declarat că forțele ucrainene au lovit o centrală electrică, provocând unele întreruperi de energie electrică.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina volodimir zelenski