MENIU

Război în Ucraina, ziua 260: Kievul îndeamnă la prudență după anunțul Moscovei privind retragerea trupelor ruse din Herson. Zelenski: "Fără riscuri inutile"

Autobuz bombardat în regiunea Herson (arhivă - Profimedia)

Ucraina a ajuns, astăzi, în cea de-a 260-a zi de la debutul invaziei ruse, în 24 februarie. De departe, cea mai importantă mișcare de pe front din ultimele ore este reprezentată de anunțul ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, care a ordonat, miercuri, trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson (în urma anexării ilegale din 30 septembrie - n.r.) să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei provincii. Kievul a reacționat imediat la acest anunț neașteptat, pe care îl privește cu mare scepticism. 

UPDATE 22:40 Vicepremierul Republicii Moldova Andrei Spînu a declarat, joi, la Iaşi, întrebat dacă există temeri la Chişinău că unele forţe ar încerca destabilizarea ţării, că există îngrijorări cu privire la "hoţi şi bandiţi", el precizând că unele persoane folosesc resurse financiare acumulate anterior pentru a crea tensiuni sociale.

 

UPDATE 22:25 -  Oficialii ucraineni spun că situaţia în oraşul Herson este „tensionată şi dificilă”: trupele ruse sunt încă prezente, le iau maşinile civililor şi încarcă în ele bunuri furate. 

Halina Lugova, şefa administraţiei militare a oraşului Herson, a descris situaţia din oraş ca fiind „tensionată şi dificilă”.

„Nu există nicio conexiune la internet în oraş, prin urmare cu oamenii cu care comunic nu am mai luat legătura de ieri (miercuri)”, a declarat ea.

UPDATE 18:00  Americanii susțin că au observat nave militare rusești care se pregătesc pentru un posibil test al unei torpile cu propulsie nucleară, potrivit CNN.  În ultimele săptămâni navele militare rusești au fost observate pregătindu-se pentru un posibil test al unei noi torpile cu propulsie nucleară, a declarat pentru CNN un oficial american de rang înalt.

UPDATE 16:23 Forţele Aeriene ale Ucrainei au avertizat că ruşii pregătesc noi atacuri masive în regiunea Donețk. Potrivit ucrainenilor, ocupanții ruşi au văzut că rezultatele loviturilor unice cu rachete sau cu drone "nu sunt atât de multe", așa că, probabil, vor încearcă să-şi suplimenteze stocurile. 

 

UPDATE 14:23Pe rețelele de socializare au început să apară deja primele imagini cu retragerea trupelor rusești din regiunea ucraineană Herson, decizie anunțată încă de miercuri seara de Ministerul de Externe de la Moscova.

UPDATE 13:48 - Premierul Ucrainei cere României să declare Rusia stat terorist. La rândul său, premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat pe omologul său ucrainean de tot sprijinul României. Declarațiile au fost făcute la inaugurarea noului punct de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk. 

UPDATE 11:27 - Rusia ar fi în stare să recurgă la un atac cu bombă nucleară dacă teritoriile sale vor fi atacate, inclusiv cele patru regiuni anexate din Ucraina. Este logica halucinantă a Kremlinului promovată încă de când Putin a anexat ilegal Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. 

Dmitri Medvedev a spus că Rusia are toate drepturile să răspundă cu un atac nuclear dacă securitatea sa este în pericol. Acest lucru reiese dintr-un articol al politicii de stat de la Moscova. Recucerirea teritoriilor din Ucraina, odată anexate de Putin, ar însemna ruperea lor față de Rusia.

Medvedev susține că Rusia este amenințată direct și avansurile ucrainenilor duc la prăbușirea țării. Chiar în ziua anexării ilegale a celor patru regiuni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a amenințat că Rusia va încorpora din Ucraina și porțiuni care nu se află sub controlul armatei. 

UPDATE 9:00 - RIA Novosti a publicat imagini cu ce a mai rămas din mașina lui Kirill Stremousov, omul rușilor în Herson, mort într-un accident de mașină, conform Kremlinului.

Din imaginile încărcate pe rețelele de socializare se poate vede că mașina acestuia s-a transformat într-un munte de fier, din care lipseau însă multe părți, ceea ce ne duce cu gândul că impactul a fost unul deosebit de violent. Se pare chiar că acesata s-ar fi rupt în două. În plus, pe asfalt se observă dâre lungi de sânge.

Nici până în acest moment, partea rusă nu a oferit informații despre cauzele producerii accidentului. 

Imaginile au fost preluate și publicate pe contul de Twitter ”Special Kherson Cat”.

UPDATE 8:40 - Peste 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a estimat miercuri şeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley, adăugând că pierderile sunt probabil similare de partea ucraineană, relatează France Presse.

"Sunt peste 100.000 de soldaţi ruşi ucişi şi răniţi", a declarat generalul Milley, care s-a exprimat în faţa New York Economic Club. "Probabil acelaşi lucru (este valabil) de partea ucraineană", a adăugat el.

Cifrele date de generalul Milley, care nu au putut fi confirmate independent, sunt cele mai precise furnizate până în prezent de Washington. 

UPDATE 7:39 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri seara că ţara sa reacţionează cu o "prudenţă extremă" la anunţul privind retragerea rusă din oraşul Herson, sudul ţării, relatează AFP.

Capitala provinciei Herson a fost singurul mare oraş ucrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe după lansarea invaziei asupra Ucrainei în februarie.

Armata ucraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson prin care încearcă mai întâi să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul.

UPDATE 7:00 - Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa săptămâna viitoare la summitul G20 din Bali, în Indonezia, a anunţat, joi, ambasada Rusiei la Jakarta, relatează AFP.

"Pot confirma că (ministrul de externe) Serghei Lavrov va conduce delegaţia rusă la G20. Programul preşedintelui Putin este încă în curs de elaborare, el ar putea participa virtual", a declarat Iulia Tomskaia, şefa de protocol la ambasada Rusiei în Indonezia.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia