MENIU

Război în Ucraina, ziua 250: Alerte antiaeriene în cea mai mare parte din țară. La Kiev s-au auzit explozii puternice - LIVE TEXT

Război Ucraina-RUsia

Ucraina a anuns în cea de-a 250-a zi de la debutul invaziei ruse, pe 24 februarie. Alerte de raid aerian au sunat, luni dimineață, în întreaga țară. Potrivit armatei ucrainene, mari porțiuni din teritoriul ucrainean sunt în stare de alertă, inclusiv regiunile Kiev, Harkov, Sumî, Zaporojie și Odesa.

UPDATE 22:39 - Înainte de a declanșa invazia în Ucraina, Rusia ar fi avut de gând să lanseze un atac nuclear asupra Berlinului. 

În cadrul armatei Federației Ruse s-a vorbit despre un atac nuclear împotriva Germaniei, scrie Der Spiegel. Conform articolului, serviciile de informații occidentale au interceptat mesaje radio de la Marina Rusă dintr-o manevră în Marea Baltică, la sfârșitul anului trecut.

UPDATE 21:58 -  Ucraina a cerut mai multe sisteme de apărare aeriană după distrugerea a 30% din centralele electrice.

Forțele armate ale Ucrainei au cerut să accelereze livrarea sistemelor moderne de apărare aeriană pentru a face față mai eficient bombardamentelor rusești care vizează infrastructura țării. Așa a declarat reprezentantul comandamentului forțelor aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ignat, relatează CNN.

UPDATE 21.00 - Obuzele rusești au lovit două remorchere civile în apropiere de Ochakiv, pe coasta nordică a Mării Negre, care tractau o barjă cu cereale, a anunțat pe Facebook comandamentul militar ucrainean din sud.

Atacul a incendiat navele, provocând moartea a doi membri ai echipajului și rănirea unuia, în timp ce un altul a fost dat dispărut, potrivit comunicatului.

Incidentul a avut loc în apropiere de portul Ochakiv din regiunea Mykolaiv, pe coasta nordică a Mării Negre, care se află la est de coridorul folosit pentru exporturi de cereale.

UPDATE 20.00 - Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a purtat luni o conversaţie telefonică cu omologul său rus Serghei Şoigu referitoare la decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul cerealelor din Marea Neagră intermediat de Naţiunile Unite cu Ucraina, relatează CNN.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul turc al Apărării, Akar a cerut continuarea iniţiativei cerealelor, ”care aduce o mare contribuţie la soluţionarea crizei alimentare globale şi arată că toate problemele pot fi rezolvate prin cooperare şi dialog”.

UPDATE 18:00 - Biden ar fi țipat la Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice. 

Conform a patru persoane familiare cu discuțiile, Biden abia terminase să-i spună lui Zelenski că dăduse undă verde pentru încă un miliard de dolari în asistență militară pentru Ucraina, când Zelenski ar fi început să enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie și pe care nu l-a primit.

Biden și-ar fi pierdut cumpătul. Poporul american a fost destul de generos, iar administrația și armata americană au lucrat intens pentru a ajuta Ucraina, ar fi spus președintele american ridicând vocea la Zelenski, căruia i-ar fi reproșat că ar fi putut să-și arate mai multă recunoștință, conform NBC News.

UPDATE 14:52 - Există planuri pentru a-l detrona pe Vladimir Putin, susține un înalt șef al spionajului din Ucraina. Acesta spune că este „puțin probabil ca liderul de la Kremlin să „supraviețuiască” războiului. 

Oficialul ucrainean a declarat în Rusia au loc discuții cu privire la modul în care președintele rus ar putea fi înlăturat, pe măsură ce situația de pe front devine din ce în ce mai alarmantă. Mai mult, se vehiculează și un nume al celui care ar putea prelua puterea, dar a refuzat să îl facă public.

„Este puțin probabil ca el să supraviețuiască. Iar în prezent, în Rusia au loc discuții active despre cine ar putea să-l înlocuiască”, a afirmat Kirilo Budanov, șeful Direcţiei de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina.

UPDATE 14:10 - Armata rusă continuă să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei, în încercarea de a lăsa populația civilă fără uilitățile de bază. Luni, trei hidrocentrale ucrainene au fost lovite de rachete, iar la Kiev sute de mii de oameni au rămas fără curent și apă. 

UPDATE 13:50 - Fum negru a fost văzut ridicându-se de la centrala hidroelectrică Nipru din regiunea Zaporojie, după ce Rusia a lovit în această dimineață infrastructura critică din Ucraina. 

UPDATE 13:27 - Rusia este în alertă maximă după ce Polonia a anunțat că vrea să găzduiască armele nucleare ale americanilor pe teritoriul său. În aceeași situație se află și Finlanda și Suedia care intenționează să permită amplasarea de baze militare unde pot ateriza și bombardiere nucleare. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că amplifică tensiunile care au escaladat chiar mai rău decât cele din 1962, din timpul crizei rachetelor din Cuba.

UPDATE 12:00 - Ucraina a doborât 44 de rachete rusești lansate asupra Ucrainei, pe octombrie. 31.

Forțele aeriene ucrainene au doborât 44 din 50 de rachete pe care trupele ruse le-au tras asupra infrastructurii critice din Ucraina în dimineața zilei de 31 octombrie.

Rusia a folosit rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, lansându-le din nordul Mării Caspice și din regiunea Rostov, potrivit armatei ucrainene.

UPDATE 10:20 - Un "atac masiv" al Rusiei a avut loc, luni dimineaţă, împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, a anunţat preşedinţia ucraineană, la două zile după un atac asupra flotei ruse din Crimeea, despre care Moscova a spus că a fost comis de Kiev cu ajutorul Londrei, relatează France Presse şi Reuters.

"Teroriştii ruşi au lansat, încă o dată, un atac masiv împotriva instalaţiilor sistemului energetic în mai multe regiuni", a transmis un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko. "Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, în timp ce altele şi-au atins ţinta", a adăugat acesta.

UPDATE 9:31 - Primarul Kievului Vitali Kliciko a cerut țărilor occidentale să trimită pături în Ucraina, având în vedere intensificarea atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene înainte de sosirea iernii.

UPDATE 8:45 - Unele zone din Kiev au rămas fără lumină și apă după atacurile rusești, anunță autoritățile locale, potrivit NEXTA. 

UPDATE 8:00 - Alarme aeriene în mare parte din Ucraina, în Kiev s-au auzit mai multe explozii.

Pe cerul capitalei Kievului s-au văzut mai multe fuioare fum, după ce au avut loc aproximativ 10 explozii, potrivit Reuters.

Monday morning. 15+ missiles from Russia already. 10 explosions in Kyiv\"s region, 2 in Kharkiv so far. Critical infrastructure under attack. No electricity, no water. And it\"s only 8 in the morning 😃
Fuck them sideways. #RussiaisATerroistState pic.twitter.com/nYZzEqwZlH

— Anastasiya Paraskevova (@AnastasiyaPara8) October 31, 2022

Informația este confirmată și de The Kyiv independent, care vorbește de 7-8 explozii a căror cauză este încă necunoscută.

UPDATE 7:00 - Trupele ucrainene au distrus două depozite rusești de muniție in districtele Bhtanka and Berislav.

SINTEZA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE

UPDATE 24:00 - Zeci de mii de persoane au participat duminică în capitala cehă, Praga, la o demonstraţie de susţinere a Ucrainei, organizată ca o contramanifestaţie faţă de recentele proteste antiguvernamentale comparabile ca participare şi care denunţau politica guvernului ceh de sprijin faţă de Kiev.

UPDATE 22:15 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu pentru filmul “A World on the Verge. Lessons of the Cuban Missile Crisis”, că actuala situaţie legată de Ucraina este similară cu perioada crizei rachetelor din Cuba, fiind vorba despre ameninţări directe la adresa dreptului la securitate al Rusiei la graniţele ţării, informează tass.com.

UPDATE 22:00 - Trupele ruse au trecut în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina, în timp ce armata ucraineană menţinea duminică presiunea în sud cu obiectivul de a recuceri oraşul Herson, singura capitală regională ucraineană capturată de Rusia de la începutul campaniei sale militare împotriva Ucrainei, consemnează agenţia EFE.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia