MENIU

Război în Ucraina, ziua 120: Forțele rusești au capturat două așezări - Summit pentru aprobarea candidaturii Ucrainei la UE

Război Ucraina

Război în Ucraina. Este ziua cu numărul 120 a războiului de la graniță. Forțele rusești au capturat așezările Loskutivka și Rai-Oleksandrivka, la sud de orașele ucrainene Lysychansk și Severodonețk, a declarat joi guvernatorul din Lugansk, Serghei Gaidai. Forțele ucrainene continuă apărarea orașului Severodonețk și a localităților învecinate Zolote și Vovchoyrovka, a precizat el.

UPDATE 19:10Invazia Rusiei în Ucraina a provocat daune mediului în valoare de peste 6 miliarde de dolari.

Războiul Rusiei în Ucraina a dus la peste 250 de cazuri de ecocid și la peste 2.000 de cazuri de daune ale mediului înconjurător, potrivit ministrului Mediului și Resurselor Naturale, Ruslan Strilets.

„Războiul a creat peste 200.000 de tone de deșeuri periculoase și fier vechi, în timp ce fiecare casă distrusă reprezintă 50 de metri cubi de resturi de deșeuri”, a spus Strilets.

UPDATE 18:20ONU: Invazia Rusiei în Ucraina a făcut 10.403 victime civile.

Pe 22 iunie, agenția ONU pentru drepturile omului a confirmat 4.662 de decese și 5.803 răniți din rândul civililor, în Ucraina, începând cu 24 februarie - dată la care a început invazia rusă. Cel puțin 320 de copii au fost uciși și 479 au fost răniți.

Cifrele reale ar putea fi însă mult mai mari, și asta deoarece informațiile din zonele în care au loc ostilități intense vin cu întârziere, iar multe rapoarte privind victimele civile sunt în curs de a fi confirmate.

UPDATE 16:50 Războiul în Ucraina ar putea intra într-o nouă fază după ce ministrul ucranean al Apărării Oleksiï Reznikov a anunţat, joi, sosirea în Ucrana a unor lansatoare de rachetă americane de tip HIMARS.

Noile arme ar urma să consolidează arsenalul militar și capacitatea de ripostă a  armatei ucrainene împotriva invaziei Rusiei, relatează AFP.

UPDATE 16:45Parlamentul European a doptat rezoluția în sprijinul acordării „fără întârziere” a statutului de stat candidat Ucrainei și Moldovei în ceea ce privește aderarea la UE.

Potrivit declarației Parlamentului European publicată pe 23 iunie, UE ar trebui să facă același lucru cu Georgia „odată ce guvernul său a obținut rezultate”.

UPDATE 16:30 Rusia a tras 3 rachete spre Nikolaev, 1 rănit.

Trei rachete rusești au vizat orașul din sud-ul Ucrainei, pe 23 iunie, lovind infrastructura industrială și civilă a Nikolaevului, a informat Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei. Informațiile legate de victime sunt încă în curs de updatare.

UPDATE 16:20 Reuters: Nike va ieși complet din Rusia.

Brandul a confirmat într-o declarație trimisă prin e-mail către Reuters pe 23 iunie că va părăsi complet țara condusă de Vladimir Putin după ce își va reduce operațiunile.

Măsura vine după ce brandul american de îmbrăcăminte sport a anunțat anterior, respectiv pe 3 martie, că-și va suspenda temporar operațiunile din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE 16:09 - Rușii, acuzași că au demontat și furat cea mai mare centrală solară din Ucraina. Soldații ruși au demontat și au îndepărtat cea mai mare centrală solară din Ucraina, care se află în apropierea orașului Tokmak, regiunea Zaporojie.

UPDATE 15:30 - Turcia acuză că Rusia vinde pe piața internațională cerealele furate de armată din Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține contrariul. 

UPDATE14:40 - Începe primul proces al unui soldat rus acuzat că a violat o femeie ucraineană în timpul invaziei. Suspectul, Mihail Romanov, în vârstă de 32 de ani, care nu se află în custodia ucraineană şi va fi judecat în absenţă, este acuzat că a ucis un civil în regiunea capitalei Kiev pe 9 martie şi că a violat-o apoi în mod repetat pe soţia bărbatului, potrivit dosarelor instanţei.

UPDATE 14:00 - Tensiuni între Moscova și Bruxelles. Kremlinul explică de ce Rusia a tăiat gazul în Europa. Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat nedumerirea față de declarațiile Berlinului potrivit cărora întreruperile furnizării de gaze prin Nord Stream ar putea fi de natură politică. El spune că decizia este una pur tehnică.

UPDATE 10:33 - O mină a explodat după ce o mașină a patrulei de poliție a trecut peste ea, spune Dmytro Zhyvytskyi, șeful consiliului orășenesc din Sumî. „Noaptea în regiune a trecut relativ liniștit - nu au fost bombardamente. Dar aseară, când o mașină de poliție a explodat într-o mină din districtul Okhtyrka în timp ce patrula în zonă, doi ofițeri au fost răniți", a spus el.

Potrivit lui Zhyvytskyi, când tehnicienii și anchetatorii în explozivi lucrau la fața locului, s-a auzit o a doua explozie . În consecință, încă cinci persoane au fost rănite, iar o persoană a murit pe loc.

UPDATE 10:00 - Viceprim-ministrul Federației Ruse a declara că uzina Azovstal va continua să funcționeze ca parc industrial sau loc de odihnă. „Această zonă poate continua să funcționeze în viitor ca parc industrial sau zonă de recreere, nu ca fabrică metalurgică”, a scris el pe canalul său Telegram.

UPDATE 09:15 - Rușii acuză că ucrainenii au aruncat în aer o școală ca să dea vina pe trupele Moscovei. Ministerul rus al Apărării a declarat că o școală din Avdiivka (un oraș la nord de Donețk) a fost aruncată în aer de forțele ucrainene pentru a acuza armata rusă că a distrus obiecte civile. 

UPDATE 09:00 - Candidatura Ucrainei la UE urmează să fie aprobată la un summit de la Bruxelles, joi, după ce Comisia Europeană a dat undă verde. Ucraina a aplicat la câteva zile după invazia rusă din februarie, iar procesul s-a derulat cu o viteză record. Ambasadorul Ucrainei în UE a declarat pentru BBC că va fi un impuls psihologic pentru ucraineni.

Război în Ucraina. Forțele rusești au bombardat Harkov și împrejurimile sale, ucigând cel puțin 20 de persoane. Kievul a afirmat că Moscova a încercat să îl forțeze să redirecționeze soldați de pe câmpul de luptă pentru a proteja civilii din această zonă.

Bătălia pentru orașul Severodonețk, unde sute de civili sunt blocați într-o uzină chimică are o evoluție oscilantă, Ucraina și Rusia disputându-și controlul asupra orașului.

Un atac în masă constând în șapte rachete „Onyx" a avut loc în Nikolaev, potrivit districtului „sud" al forțelor armate ucrainene. Un civil a fost ucis și doi răniți.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea portului Odesa, ca răspuns la un atac ucrainean asupra unor platforme maritime ale sale.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina razboi ucraina granita