MENIU

Război în Ucraina, ziua 11. Armistițiul pentru evacuarea civililor a fost încălcat iar. Hostomel și Bucha, bombardate constant - LIVE TEXT

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

După zece zile de război, Rusia începe „să realizeze costul real al războiului”, spune un consilier apropiat al președintelui ucrainean, care precizează că din acest punct negocierile pot fi „constructive”. În paralel, sâmbătă noapte Volodimir Zelenski a avut o nouă discuție telefonică cu Joe Biden, căruia i-a cerut mai mult ajutor financiar pentru a rezista invaziei Rusiei.

UPDATE 20:40 - Apel disperat al medicilor care cer realizarea unui coridor în zona orașului Bucha, de lângă Kiev, pentru a duce la un alt spital mai mulți copii răniți, dintre care doi au mâinile amputate și sunt în stare gravă.

UPDATE 20:30 - Mai multe elicoptere din Rusia se îndreaptă spre orașul ucrainean Khardkiv, posibile trupe de militari.

UPDATE - O deputată din Ucraina anunță că 700.00 de oameni au rămas fără căldură după ce rușii au bombardat un important gazoduct.

UPDATE 16:00 Armistițiul de încetare a focului pentru evacuarea civililor a fost încălcat.

Administrația orașului Mariupol afirmă că bombardamentele rusești au făcut imposibilă evacuarea în siguranță a civililor.

Postul de televiziune Ukraine 24 a prezentat un luptător din Regimentul Azov al Gărzii Naţionale care a declarat că forţele ruse şi pro-ruse care au încercuit oraşul portuar cu aproximativ 400.000 de locuitori au continuat să bombardeze zonele care trebuiau să fie sigure.

De partea cealaltă, agenţia de presă Interfax a citat un oficial al administraţiei separatiste din Doneţk care a acuzat forţele ucrainene că nu au respectat încetarea temporară a focului.

UPDATE 15:32 Atacuri ruseşti au distrus, duminică, aeroportul din oraşul Viniţa, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev, a anunţat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Tocmai am fost informat despre lovituri cu rachete împotriva Viniţa”, un oraş cu o populaţie de aproape 370.000 de locuitori, a declarat Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram. „Aeroportul a fost complet distrus”, a adăugat el, citat de AFP.

UPDATE 15:10 Soldaţii ucraineni au întărit, duminică, apărarea în jurul Kievului, săpând tranşee, blocând drumuri şi colaborând cu unităţi de apărare civilă, în timp ce forţele ruseşti au bombardat zona înconjurătoare şi au atacat oraşele şi satele din apropiere, relatează Reuters.

În timp ce forţele armate şi voluntari civili săpau tranşee, mii de oameni continuau să încerce să fugă din oraşul de 3,4 milioane de locuitori, pe măsură ce se răspândeau temerile privind un atac la scară largă.

UPDATE 13:15 30 de case au fost distruse într-un atac cu rachete lansat de armata rusă în Ovruch, regiunea Jitomir, potrivit agenției ucrainene de presă ukrinform.net. Informația a fost publicată de Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

„O lovitură cu rachete a lovit 30 de case individuale în zona rezidențială din orașul Ovruch, distrugând complet cinci dintre ele”, se arată în raport.

La acest moment nu au fost raportate victime. În total, 10 salvatori și două vehicule sunt implicate în operațiunile de salvare.

UPDATE 12:30 Un reprezentant al Ambasadei Ucrainei la Washington DC a anunțat că aproximativ 3.000 de americani s-au oferit voluntari să lupte pentru Ucraina, împotriva Rusiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi alţi înalţi oficiali ucraineni au cerut formarea unei „legiuni internaţionale” de voluntari străini care să ajute la lupta împotriva războiului. În urmă cu câteva zile, Zelenski estima că aproximativ 16.000 de străini s-au oferit voluntari.

UPDATE 11:30 Proteste masive au loc duminică în Tomsk și Irkuțk, Rusia, împotriva invadării Ucrainei.

Mulțimea scandează „Nu războiului”, în timp ce un polițist citește la portavoce textul legii care instituie pedepse grele cu închisoarea pentru oricine „discreditează acțiunile militare ale Rusiei”.

UPDATE 10:56 Rusia a bombardat şi a avariat baza aeriană a armatei ucrainene de la Starokosteantîniv, cu arme cu rază lungă de acţiune de mare precizie, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, relatează Reuters.

„Forţele armate ale Rusiei continuă să lovească infrastructura militară a Ucrainei. În dimineaţa zilei de 6 martie, au fost realizate lovituri cu armament de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune. Baza aeriană a forţelor armate ucrainene de la Starokosteantîniv a fost avariată", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov.

Oficialul a mai precizat că un sistem antirachetă de tip S-300 controlat de armata ucraineană a fost distrus de rachetele ruseşti. Oficialul rus a mai susţinut că Rusia a doborât 10 avioane şi elicoptere ucrainene în ultimele 24 de ore. 

UPDATE 10:25 Consiliul Local Mariupol, un oraș din sud-estul Ucrainei, a declarat că va fi respectată o încetare temporară a focului între orele 10:00 și 21:00, ora locală, pentru aproximativ 400.000 de civili.

400.000 de civili ar urma sa fie evacuati astăzi din Mariupol.

UPDATE 09:25 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut compatrioţilor săi să alunge trupele ruse din ţară, transmite dpa.

„Trebuie să ieşim! Trebuie să luptăm! Oriunde există o şansă", a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat sâmbătă seara. Ucrainenii ar trebui să iasă, în Herson, Berdiansk sau Melitopol, "şi să alunge acest rău din oraşele noastre".

UPDATE 08:35 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că a vorbit cu Elon Mask, iar Ucraina va primi un alt lot de sisteme Starlink săptămâna viitoare.

Anunţul a fost făcut pe Twitter de către preşedintele din Ucraina.

„Am vorbit cu Elon Musk. Îi sunt recunoscător pentru că a sprijinit Ucraina cu cuvinte şi fapte. Săptămâna viitoare vom primi un alt lot de sisteme Starlink pentru oraşele distruse”, a anunţat Zelenski.

Acesta a precizat că a discutat cu şeful SpaceX ”posibile proiecte spaţiale”.

„Dar despre asta voi vorbi după război”, a mai afirmat Zelenski.

UPDATE 08:03 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică la primele ore că a vorbit din nou la telefon cu omologul său american, Joe Biden, pentru a discuta despre sprijinul financiar american pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei, notează AFP.

„În cadrul unui dialog permanent, am avut o nouă conversaţie cu @POTUS (preşedintele Statelor Unite). Ordinea de zi a inclus probleme de securitate, sprijinul financiar pentru Ucraina şi continuarea sancţiunilor împotriva Rusie”, a scris Volodimir Zelenski pe contul său de Twitter. 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina rusia volodimir zelenski