MENIU

Război în Ucraina, ziua 100. Se TRAGE în continuare: forțele ruse au luat cu asalt zonele rezidențiale din Lugansk - LIVE TEXT

Ucraina a intrat, astăzi, în ziua 100 a războiului. Bătălia pentru estul țării se acutizează. Forțele ucrainene au avut un oarecare succes în lupta cu rușii în orașul Severodonețk, dar situația militară generală din regiunea Donbas nu s-a schimbat, a declarat Zelenski. Trupele rusești din estul Ucrainei încearcă să avanseze spre sud, spre orașele cheie deținute de ucraineni, Kramatorsk și Sloviansk.

UPDATE 22:00 - Forțele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din teritoriul pe care l-au pierdut în orașul Severodonețk, a declarat șeful regiunii de est Lugansk. „În timp ce înainte situația era dificilă, procentul deținut de Rusia era undeva în jur de 70%, acum i-am împins deja înapoi cu aproximativ 20%”, a declarat Serhiy Haidai pentru televiziunea națională.

Forțele ruse își concentrează în continuare eforturile asupra orașului, au declarat forțele armate ucrainene într-o postare pe Facebook. „Au luat cu asalt zonele rezidențiale din partea de est a orașului, acoperindu-și acțiunile cu foc de artilerie și au avut un oarecare succes. Ostilitățile active continuă”, se arată în comunicat.

UPDATE 20:30 - Singurul muzeu deschis în Harkov, în cinstea poetului Erghei Esenin, a fost distrus de rachetele rusești.

In #Kharkiv, the #Russians destroyed with a missile #Ukraine\"s only museum opened in honor of the poet Sergei Yesenin.

And propaganda screams that Russian culture is being destroyed in the West. pic.twitter.com/ULwbn5lJ74

— NEXTA (@nexta_tv) June 3, 2022

UPDATE 19:00 - Unele trupe ruse refuză să se întoarcă să lupte în Ucraina din cauza experiențelor lor pe linia frontului, potrivit avocaților și activiștilor ruși pentru drepturile omului. „Nu vreau să mă întorc în Ucraina să ucid și să fiu ucis”, spune Serghei – nu numele său real – care a petrecut cinci săptămâni luptând în Ucraina la începutul acestui an. Acum se află acasă în Rusia, după ce a primit sfaturi juridice pentru a evita să fie trimis înapoi în prima linie.

UPDATE 18:30 - Oțelul furat din Mariupol, de ruși, a ajuns la Rostov pe Don, oraș ce se află la aproape 60 de km de Marea Azov, anunță Nexta, care citează agenția de presă rusă de stat TASS.

Steel that was stolen in #Mariupol by orcs arrived in #Rostov-on-Don.

📹 #Russian state media TACC pic.twitter.com/p8iI3DnQuQ

— NEXTA (@nexta_tv) June 3, 2022

UPDATE 17:30 - În Mariupol, Rusia poate că a câștigat bătălia, dar îi e dificil să-i convingi pe ucraineni să lucreze cu noua administrație. Vadim Boychenko, primarul din Mariupol, a declarat astăzi într-o conferință de presă că forțele ruse au început să dea pedepse de până la 10 ani de închisoare celor care au refuzat să se alăture. Zonele ocupate din estul Donețk fac același lucru, a susținut el, cu închisori speciale care găzduiesc deja mii de ucraineni - unii cu până la 15 deținuți înghesuiți în celule de doi pe trei metri.

UPDATE 17:00 - Rusia a câștigat mult și nu va renunța până când nu își va atinge obiectivele, a spus Kremlinul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat țările occidentale că trebuie să se „pregătească pentru un război pe termen lung”, spunând că devine un „război de uzură”.

Luptele continuă în orașul de est Severodonețk, care este acum în mare parte sub control rusesc.     Ucraina susține că a respins cinci atacuri din Donețk și Lugansk în regiunea estică Donbas.

Potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, Rusia obține acum „succesul tactic” în regiune, dar la „cost semnificativ al resurselor”.

UPDATE 15:10 - Coordonatorul Națiunilor Unite, Amin Awad, a precizat, vineri, că razboiul din Ucraina nu va avea niciun câștigător și trebuie să înceteze, deoarece populația a plătit un preț foarte greu.

„Acest război nu are şi nu va avea niciun câştigător", a afirmat Amin Awad într-un comunicat.

„Avem nevoie de pace. Războiul trebuie să înceteze", a îndemnat responsabilul ONU, în timp ce negocierile între Kiev şi Moscova sunt în impas de mai multe săptămâni.

UPDATE 14:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, că Ucraina va câștiga războiul, în condițiile în care vineri se împlinesc o sută de zile de când Rusia le-a invadat țara.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

„Victoria va fi a noastră”, a declarat președintele Zelenski într-un scurt videoclip postat pe Instagram.

„Reprezentanții statului sunt aici, apărând Ucraina timp de o sută de zile”, spune el în videoclipul de 36 de secunde, în timp ce se filmează în fața clădirii administrației prezidențiale din Kiev alături de, printre alții, de premierul Denis Șmigal, și de liderul Partidului Prezidențial, David Arahamia.

UPDATE 13:30 - Ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasyl Bodnar, a declarat, vineri, că Turcia se numără printre ţările care cumpără cerealele pe care Rusia le-a furat din Ucraina.

Acesta le-a mai spus reporterilor că a cerut ajutor de la autoritățile turce și de la Interpol, care investighează cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele turcești, relatează Reuters.

UPDATE 13:10 - Disperarea lui Putin atinge cote inimaginabile. Pentru a intimida Occidentul, acesta a pus copiii și cadrele didactice de la o grădiniță din Rusia să cânte o melodie în care spun că sunt pregătiți să moară pentru "unchiul Vova", porecla liderului de la Kremlin. În imaginile postate pe rețelele de socializare rusești, micuții fără a înțelege versurile cântă îmbrăcați în uniforme militare. 

Русских детей готовят к смерти в последнем бою за дядю Вову.https://t.co/Xl4lJoxM8K
Саратов, МДОУ "Детский сад №200" pic.twitter.com/NmGtvu7Xga

— Грани.Ру (@GraniTweet) June 2, 2022

UPDATE 12:30 - Putin câștigă războiul economic și nu își va retrage trupele din Ucraina. Aceasta este concluzia jurnalistului britanic Larry Elliot, șeful redacției economice a publicației The Guardian. Argumentul principal este acela că sancțiunile impuse Rusiei au reprezentat chiar un ajutor pentru Moscova. 

Un jurnalist britanic a făcut o analiză a războiului dintre Rusia și Ucraina, iar concluziile sunt pesimiste. Sancțiunile impuse Kremlinului au avut un efect opus celui dorit și au dus la creșterea exporturilor de gaze și petrol, situație care a asigurat finanțarea necesară pentru război. În primele patru luni din 2022, Rusia a înregistrat un surplus comercial de 96 miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

UPDATE 9:51 - După ce lituanienii au strâns aproape șase milioane de euro pentru a ajuta Ucraina cu o dronă performantă, a venit rândul turcilor să impresioneze cu un gest spectaculos. Aceștia au decis să ofere drona în mod gratuit. Însă, surpriza vine de la cel care o construiește. Este vorba chiar despre ginerele președintelui turc Erdogan. 

Selcuk Bayraktar este cel care conduce firma Baykar, cea care produce temutele drone. Acestea au fost utilizate și în războiul din Nagorno-Karabah, enclava de etnici armeni de pe teritoriul aliatului Turciei, Azerbaidjan, acolo unde forțele de la Baku au recucerit teritorii vaste în 2020.

UPDATE 9:20 - Rușii au în plan să naționalizeze activele statului ucrainean. Vizată este regiunea Zaporojie. În același timp, un oficial de la Kiev susține că ocupanții au primit ordin să organizeze un referendum în regiunile cucerite. 

Consilierul ministrului ucrainean de Interne este de părere că rușii vor să își impună puterea în cât mai multe zone și aduc spioni chiar din lumea criminalității.

Totodată, apar tot mai multe cazuri de amante și rude instalate în funcții în regiunile ocupate de ruși, acuză acesta. 

Civilii se adăpostesc de bombardamentele rusești sub o uzină chimică din Severodonețk, iar autoritățile se tem că aceasta ar putea avea încă stocuri de materiale periculoase, a declarat guvernatorul regional.

Forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a spus joi președintele ucrainean.

Potrivit președintelui Ucrainei, forțele ruse au intrat în 3.620 de localități, dintre care 1.017 au fost deja eliberate.

El spune că acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei, ceea ce înseamnă peste 2.600 de localități și aproape 125.000 de kilometri pătraţi, iar aproximativ 300.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean sunt înţesaţi cu mine şi obuze neexplodate.

"Trebuie să ne apărăm de aproape întreaga armată rusă. Toate formațiunile militare ruse pregătite pentru luptă sunt implicate în această agresiune", a spus Zelenski.

Zelenski a amintit că Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei încă cu opt ani în urmă şi, din 2014 și până la 24 februarie, Moscova a controlat aproape 43.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean: peninsula Crimeea şi o treime din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Președintele ucrainean a mai spus că 100 de ucraineni ar fi uciși zilnic în luptele din estul Ucrainei, iar alte 450-500 de persoane sunt rănite.

Zelenski: În cele din urmă, lumea renunţă la petrolul rusesc

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că, în cele din urmă, ”lumea renunţă la petrolul rusesc”, referindu-se la al şaselea pachet de sancţiuni pe care UE l-a anunţat împotriva Rusiei. 

”Realizarea acestui lucru este foarte dificilă”, afirmă preşedintele. 

”Uniunea Europeană se îndreaptă treptat către punerea în aplicare a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni. Sincer, realizarea acestui lucru este foarte dificilă. Pentru că acest pachet de sancţiuni se referă în primul rând la petrol. În cele din urmă, lumea renunţă la petrolul rusesc”, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.