MENIU

Răsturnare de situație în războiul din Ucraina. Anunțul ce va înfuria Rusia: Contraofensiva din vară vizează vechile granițe

Răsturnare de situație în războiul din Ucraina. Ministrul apărării ucrainean susține că o contraofensivă de succes va avea loc în vara acestui an iar Kievul ia în calcul vechile frontiere, drept rezultat al confruntării cu rușii.

„Avem şanse serioase să facem progrese semnificative în timpul verii. Contraofensiva ucraineană este iminentă”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov cotidianului francez Ouest-France.

„Vrem să zdrobim voinţa ruşilor de a câştiga acest război”, a mai spus Reznikov.

„Acest contratac de amploare va declanşa o nouă repliere a ruşilor de pe teritoriul nostru. Ei au procedat la o nouă mobilizare, dar există mulţi începători, fără experienţă, care nu stăpânesc armamentul”, a relatat Reznikov, citat de Le Figaro.

Vechile frontiere ale Ucrainei sunt luate în calcul în finalul acestui război provocat de Rusia prin invadarea Ucrainei, amintește ministrul apărării ucrainean.

„Această contraofensivă ucraineană are obiectivul revenirii Ucrainei la frontierele din 1991, recunoscute internațional, ce includ și Crimeea”, anexată de Moscova în 2014, a anuțat oficialul ucrainean.

Obiectivul principal al Kievului rămâne „eliberarea teritoriilor ocupate, ce cuprind Crimeea, Lugansk, Donețk, Louhansk și Donetsk”, a precizat Reznikov.

„Convingerea mea personală este că avem șanse serioase să o facem anul acesta, mai ales în timpul verii. Sunt sigur că vom avansa în timpul acestei contraofensive în sud, în est. Ceea ce va declanșa o nouă mișcare de retragere a rușilor de pe teritoriul nostru. Pentru că au trecut la o nouă mobilizare, dar sunt mulți începători, fără experiență, fără să stăpânească utilizarea armelor. Liderul Wagner a folosit prizonieri, iar pentru asediul lui Bahmut, timp de opt luni, iar 60.000 de oameni au murit sau au fost răniți în acțiune.

Dar pentru a reuși, Ucraina are nevoie de arme moderne, iar președintele Joe Biden s-a arătat deschis pentru livrarea avioanelor F-16”, a mai spus Reznikov.

Ministrul ucrainean a mai anunțat că Ucraina are nevoie de 120 de avioane de luptă, majoritatea ar trebui să fie F-16, dar sunt necesare și avioane germane și suedeze.

Reznikov nu a a dat mai multe detalii despre pregătirile legate de contraofensivă, spunâns că „rușii vă citesc, nu pot spune mai multe”.

Ministrul apărării ucrainean a vorbit și despre atacurile de la Belgorod, în apropierea graniței Rusia-Ucraina, despre care Moscova susține că ar fi fost aplicate de Kiev.

Reznikov spune că aceste atacuri par să fie „rezultatul unui dezacord al unei părți a populației din Rusia cu regimul oficial de la Kremlin. Și avem imagini care ne arată că luptele împotriva regimului din Rusia au loc de mult timp”. În plus, ministrul ucrainean a respins orice legătură cu armata ucraineană: „Erau cetățeni ruși, am verificat”, potrivit Le Figaro.