MENIU

Raportul Mueller: După doi ani de chin, o victorie pentru Trump, în ciuda îndoielilor care persistă

Donald Trump

Ancheta procurorului Robert Mueller a decimat echipa de consilieri ai lui Trump, dar a sfârșit prin a concluziona că președintele nu a conspirat cu Rusia. Raportul nu îl exonerează pe liderul de la Casa Albă. Totuși, pentru Trump, finalul anchetei reprezintă o veste foarte bună, o victorie chiar. 

Echipa de campanie a lui Donald Trump nu a conspirat cu Rusia în timpul alegerilor din 2016, a concluzionat raportul procurorului special Robert Mueller, înaintat, duminică, Congresului SUA.

Raportul nu a fost încă dat publicității și nici nu va fi, integral, la îndemâna publicului, dar a fost rezumat de Procurorul General William Barr.

În semn de răspuns, Trump, care a atacat în mod repetat ancheta lui Mueller, a jubilat, pe Twitter: ”Nici conspirație, nici obstrucționare, Exonerare totală și completă!”, a scris el.

De fapt, concluzia lui Trump este o exagerare, dacă nu cumva o minciună.

În raportul redactat după doi ani de anchetă, Mueller a precizat clar că, ”în vreme ce nu îl acuză pe Trump de vreo infracțiune, documentul nu îl exonerează”.

Cele mai multe întrebări par să persiste în privința obstrucționării justiției. Totuși, potrivit Procurorului General, raportul precizează că ”în cele din urmă, procurorul a decis să nu formuleze o acuzație”.

În vreme ce democrații cer acum publicarea raportului, mai multe anchete care îl vizează pe președinte continuă în justiție și în Congres.

Acestea includ o anchetă federală derulată la New York, care urmărește presupuse fapte de încălcare a legislației electorale de către echipa lui Trump.

Iar investigația lui Mueller, care acum stârnește bucuria lui Trump, s-a încheiat totuși cu o serie de dosare șocante pentru anturajul președintelui.

Condamnați la închisoare au fost fostul șef al campaniei prezidențiale, Paul Manafort, fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, dar și un fost consilier, George Papadopoulos.

Își așteaptă sentința Michael Flynn, fostul Consilier pe Securitate Națională, în vreme ce Roger Stone, un vechi consilier al președintelui, a fost pus sub acuzare recent.

Printre informațiile ieșite la iveală sunt cele privind întâlnirea dintre fiul lui Trump și o avocată diN Rusia care promitea informații compomițătoare despre Hillary Clinton. 

Chiar și așa, pentru Trump, pe care criticile și atacurile par să îl afecteze mai puțin decât adversarii săi politici, concluzia finală a raportului poate fi considerată o victorie.

În ciuda tuturor anchetelor care vor continua, pentru președinte, cel mai important lucru este că presiunea exercitată de investigația lui Mueller a dispărut.

Acum, în pofida concluziilor îngrijorătoare ale investigației lui Mueller, care ridică destule semne de întrebare, inclusiv în privința oamenilor cu care se înconjoară președintele, Trump va putea să își recite mai departe discursul: ”Totul a fost doar o vânătoare de vrăjitoare!”.   

Mai multe articole despre:
Donald Trump Robert Mueller Roger Stone