MENIU

VIDEO | Racheta chinezescă, lăsată să cadă liber pe Pământ. Acuzații grave din partea americanilor

Racheta spațială chineză Long March 5B de 23 de tone și înaltă cât un bloc cu 10 etaje. Foto/Profimedia

Rămășițe ale unei uriașe rachete chineze de 23 de tone care a coborât necontrolat spre Pământ au reintrat sâmbătă în atmosferă deasupra Oceanului Indian, a anunțat Comandamentul Forţei Spaţiale din SUA pe Twitter, potrivit CNN.

După ce americanii au observat racheta, mai mulţi oficiali americani le-au reproşat autorităţilor de la Beijing că nu au informat și alte despre această prăbuşire potenţial periculoasă, informează AFP.

Racheta spațială chineză Long March 5B de 23 de tone și înaltă cât un bloc cu 10 etaje, care a livrat un nou modul pentru stația sa spațială, a fost lansată duminica trecută de pe insula Hainan, iar modulul s-a andocat cu succes la avanpostul orbital al Chinei.

De atunci, racheta se afla într-o coborâre necontrolată spre atmosfera terestră - marcând a treia oară când China a fost acuzată că nu a gestionat corespunzător resturile spațiale din etapa de lansare a rachetei sale.

"Nicio altă țară nu lasă aceste lucruri de peste 20 de tone pe orbită pentru a reintra pe orbită într-un mod necontrolat", a declarat Jonathan McDowell, astrofizician la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, pentru CNN.

Mai multe articole despre:
china racheta sua nasa agentie spatiala