MENIU

R. Moldova pregăteşte CENZURA internetului, după ce un joc online sinucigaş a făcut victime

După tragediile care au zguduit Moldova și legătura dintre suiciduri și jocurile periculoase online a grăbit și autoritățile din Republica Moldova. Guvernul a aprobat planul de acţiuni privind promovarea siguranței pe Internet a copiilor și a adolescenților pentru următorii trei ani. Printre altele, acesta propune și crearea unei platforme de raportare a conținutului ilegal de pe Internet, iar toată cheltuielile vor fi acoperite din sursele partenerilor externi.

Crearea platformei web pentru raportarea conținutului ilegal din Internet este una dintre principalele prevederi ale planului. Termenul limită pentru crearea acesteia este sfârșitul lui 2018 și va fi făcută din banii partenerilor de dezvoltare, costul ei estimându-se la 100.000 de lei moldoveneşti, scrie agora.md.

„Dezvoltarea internetului are și o latură negativă care se manifestă prin distribuirea conținutului și comportamentelor ilegale și dăunătoare, îndeosebi periculoase pentru cei mai vulnerabili dintre noi: copiii și adolescenții”, scriu autorii planului. „Copiii și adolescenții pot fi expuși anumitor conținuturi care pot fi dăunătoare acestora - pot cauza traumă psiho-emoțională sau îi pot determina sau incita la acțiuni dăunătoare lor sau altora”, mai scrie în nota informativă a planului.

Totuși, autorii recunosc că „ideea creării Internetului lipsit de riscuri pentru copii și adolescenți este irealizabilă”. „Este o luptă care nu poate fi câștigată. Elementul cheie al politicii trebuie să-l constituie educarea și abilitarea copiilor și adolescenților, oferirea de cunoștințe necesare pentru a evita pericolele”, concluzionează autorii. 

Mai multe articole despre:
internet cenzură balena albastra