MENIU

Politico: Jocul cu bătaie lungă al lui Vladimir Putin

<p>Vladimir Putin </p>

Occidentul este tot mai dezbinat, iar oamenii care trăiesc în țările din zona de influență a Rusiei sunt tot mai siguri că, în cele din urmă, vor fi nevoiți să se descurce singuri în relația cu Moscova. Vladimir Putin beneficiază de această stare de dezbinare și construiește un nou sistem care să-l înlocuiască pe cel liberal. Între timp, încercările SUA și ale aliaților de a contracara strategia Kremlinului sunt timide și au fost puse în practică foarte încet, arată Molly K. McKew, fostă consultantă a președintelui georgian Mihail Saakașvili și a premierului moldovean Vlad Filat, într-o analiză publicată de Politico.com.  

Nici administrația Obama, nici cea a lui Trump, care se pregătește să preia conducerea SUA, nu au o strategie corectă în relația cu Rusia. În vreme ce actualul guvern american răspunde la atacurile cibernetice dirijate de Moscova cu tactici diplomatice din Războiul Rece, Trump pare că pregătește o nouă resetare a relațiilor. Ceea ce nu înțeleg cele două administrații este că există un război în desfășurare, scrie Molly K. McKew.

Scopul Rusiei este de a eroda valorile liberale ale Vestului, democrația, forța instituțiilor, de a dilua abilitatea oamenilor de a deosebi adevărul de ficțiune și de a-i convinge să ia decizii împotriva propriilor interese. În Ucraina, genul acesta de război a fost foarte vizibil. În Vest, lucrurile sunt mai nuanțate. Amestecul Moscovei în alegerile americane arată însă că strategia lui Putin a fost aplicată, ba chiar cu o eficiență surprinzătoare, spune consultanta.

Aceasta crede că Trump, un om care încalcă regulile și care e greu de definit, are calitățile necesare pentru a găsi strategia câștigătoare a SUA. Deocamdată, Trump pare mai decis să accelereze destrămarea ordinii mondiale post-război, decât să o mențină și este neclar dacă această strategie va avea un deznodământ pozitiv sau unul negativ, crede McKew, care se întreabă dacă Trump va ajuta scopurile Kremlinului cu retorica sa anti-globalistă și anti-NATO sau va înțelege natura războiului aflat în desfășurare și va avea viziunea și spiritul pentru a-l câștiga.

Războiul există și este în desfășurare

Înțelegerea situației este condiționată de înțelegerea viziunii Rusiei cu privire la lume, scrie consultanta, care enumeră 5 puncte:

În primul rând, Vestul este într-un război cu Rusia, iar acesta trebuie câștigat. Nu există loc de negocieri.

În al doilea rând, confruntarea se poartă cu o singură mașinărie de război. Instrumentele militare, tehnologice, diplomatice, culturale, infracționale sunt controlate de statul rus. Pentru Putin, războiul politic este preferabil celui militar deoarece este mai simplu și mai ieftin. În același timp, ar fi o greșeală să vedem campania lui Putin prin prisma alianțelor politice tradiționale. Mai degrabă, scopul este de a înlocui regimurile democratice occidentale cu regimuri iliberale, populiste și naționaliste.

În al treilea rând, războiul informațional nu are drept scop crearea unui adevăr alternativ, ci erodarea capacității oamenilor de a distinge adevărul

În al patrulea rând, scopul campaniei Rusiei nu este de a crea un bloc pro-rus, ci de a submina puterea și coeziunea Occidentului prin constituirea unor noi centre de putere. În locul unei lumi stabile și a unei alianțe strânse în jurul SUA, Kremlinul vrea o nouă ordine mondială, în care fiecare este pe cont propriu.

Nu în ultimul rând, este clar că forța contează. Rusia are a doua armată a lumii, cheltuie 5% din PIB pe Apărare și nu trebuie să ne îndoim că își va susține retorica cu forța armelor, explică McKew.

Insurgența lui Vladimir Putin

Pe măsură ce liniile dintre război și pace devin tot mai subțiri, definițiile conflictului fiind tot mai diferite de ceea ce se știa acum câteva decenii, Putin a lansat o insurgență imperialistă globală, scrie Molly K. McKew. Kremlinul promovează o bază ideologică alternativă pentru a extinde o lume iliberală în care drepturile și libertățile pe care occidentalii le consideră esențiale nu au un loc garantat. Folosind forța brută și asumând rolul unui jucător agresiv care strică ordinea lucrurilor - hacker, mercenar, mincinos, hoț - Putin se asigură că Rusia nu va fi exclusă de la masa puterii globale, explică McKew.

Putin, spune McKew, consideră că istoria recentă este o anomalie, iar lumea construită cu sacrificiul, ingeniozitatea și sângele americanilor și bazată pe excepționalismul american, trebuie corectată. Versiunea rusească a excepționalismului presupune că Rusia trebuie să rămână distinctă, separată de lume. Până când nu se va înțelege asta și faptul că SUA sunt văzute ca principalul inamic, americanii nu vor putea vorbi aceeași limbă cu a lui Putin.

Abordarea războiului trebuie schimbată, atât din punct de vedere geografic, cât și strategic, scrie Molly K. McKew. Spre exemplu, spune consultanta, e greu să înțelegem că Ucraina și Rusia sunt două fronturi ale aceluiași conflict dacă nu le evaluăm împreună, cu Moscova în centru, așa cum face Rusia.

În același timp, Washingtonul trebuie să își înnoiască conceptul de securitate națională, pentru a conecta toate resursele și pentru a-și întări capacitatea de a evalua și răspunde așa cum trebuie strategiei Rusiei.

Demascarea războiului politic și informațional al Rusiei, precum și luarea de măsuri pentru contracararea lui sunt esențiale. În acest context, SUA trebuie să accepte că forța brută este garantul oricărui sistem internațional, explică Molly K. McKew

De ce își dorește Rusia o lume multipolară

Consultanta crede că o Americă izolată și naționalistă îl ajută pe Putin în scopurile sale și că trebuie acceptat faptul că SUA sunt parte a unui sistem global și că acest sistem este mai bun, mai puțin costisitor și mai puternic decât orice alternativă imaginabilă. Un nou Război Rece, spune McKew, ar putea fi în interesul SUA. Americanii l-au câștigat pe primul și l-ar putea câștiga și pe al doilea. Într-o astfel de confruntare - "noi împotriva lor" - Rusia nu va câștiga niciodată. Dar într-o lume multipolară, cu alianțe schimbătoare și instabilitate permanentă, Rusia, cu structura ei de comandă redusă, care acționează după bunul plac, are o șansă. Rusia dorește o lume multipolară nu pentru că această ordine ar fi corectă, ci pentru că este singurul cadru în care ar putea să conteze, fără să apeleze la armele nucleare, concluzionează Molly K. McKew.

McKew pare îngrijorată de strategia președintelui ales. Trump, spune ea, și-a reevaluat mai multe poziții până acum, dar nu și pe cea referitoare la Rusia. Dacă merge pe acest drum va deveni o simplă notă de subsol în istoria lui Putin. Trump, spune consultanta, trebuie să devină campionul unei lupte împotriva celui mai toxic și ambițios regim din lumea modernă. Reconstruirea puterii SUA - pe baza valorilor democrației liberale - este singura soluție pentru a scăpa de viziunea lui Putin a unei lumi "într-un permanent război", concluzionează McKew.

Mai multe articole despre:
politico Vadimir Putin Molly K. McKew