MENIU

Putin: Rusia nu este împotriva aderării Ucrainei la UE

Vladimir Putin la Forumul Economic de la Sankt Petersburg. Foto/Profimedia

Rusia nu are nimic împotriva intrării Ucrainei în Uniunea Europeană, a declarat președintele rus Vladimir Putin, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

„UE nu este o organizație militară, un bloc politic, spre deosebire de NATO. Prin urmare, am spus întotdeauna că poziția noastră aici este consecventă și de înțeles. Nu avem nimic împotrivă”, a declarat Vladimir Putin.

„Este decizia suverană a oricărei țări să se alăture sau să nu se alăture asociațiilor economice”, a spus Putin, după ce vineri Comisia Europeană a recomandat acordarea Ucrainei statutului de candidat la UE.

Țările UE trebuie să decidă singure dacă aderarea Ucrainei este potrivită pentru ele, deoarece o astfel de decizie ar necesita „subvenții și subvenții foarte mari”, dar, în orice caz, aceasta „este puțin probabil să conducă la restabilirea industriilor critice”.

„Am fost întotdeauna împotriva dezvoltării militare a teritoriului ucrainean, pentru că ne amenință securitatea”, a spus Putin.

„Occidentul a refuzat în mod fundamental să-și îndeplinească angajamentul anterior. Pur și simplu era imposibil să ajungi la noi înțelegeri cu el. În situația actuală, pe fondul riscurilor și amenințărilor crescânde pentru noi, decizia Rusiei de a conduce o operațiune militară specială a fost forțată, dificilă, dar cu siguranță forțată și necesară”, a adăugat președintele.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident