MENIU

Putin propune ca Mişustin să fie numit din nou prim-ministru. Fostul șef de la Taxe are al treilea cel mai lungă mandat în fruntea guvernului rus, după Medvedev

Mikhail Mishustin (stânga) și Vladimir Putin (dreapta)/ Profimedia

​Președintele rus Vladimir Putin a înaintat candidatura lui Mihail Mișustin pentru funcția de prim-ministru către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a anunțat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

„Președintele Vladimir Vladimirovici Putin a înaintat o propunere privind candidatura lui Mihail Vladimirovici Mișustin pentru funcția de prim-ministru către Duma de Stat”, a scris Volodin pe canalul său de Telegram, potrivit Tass.

Potrivit oficialului de la Kremlin, Duma de Stat, „pentru prima dată în istoria Rusiei moderne, va forma componența guvernului: aprobarea liderului guvernului, adjuncții săi și miniștrii federali”.

„Deputații își vor exercita noile competențe stabilite prin amendamentele la Constituția Federației Ruse în 2020”, a spus Volodin.

Vladimir Putin a preluat pentru a cincea oară funcția de președinte al Rusiei. Momentul depunerii jurământului - VIDEO

Candidatura lui Mișustin pentru un nou mandat în fruntea guvernului ruse va fi discutată în ședința plenară a Dumei de Stat care este programată să înceapă la ora 14.00 (aceeași cu ora României).

Mihail Mișustin, în vârstă de 58 de ani, conduce guvernul din ianuarie 2020. El a fost șeful Serviciului Federal de Taxe înainte de a-l înlocui pe Dmitri Medvedev ca prim-ministru.

Mișustin are al treilea cel mai lungă mandat în fruntea guvernului rus (4 ani, 3 luni și 21 de zile), după Medvedev (7 ani, 8 luni, 8 zile între 2012-2020) și Viktor Cernomirdin (5 ani, 3 luni și 9 zile între 1992-1998).

Potrivit legii, guvernul a demisionat după inaugurarea prezidenţială care a avut loc pe 7 mai. Foştii miniştri şi vicepremieri continuă să lucreze, dar acum în calitate de interimari. Ei vor rămâne în funcție până la numirea noului guvern.