MENIU

Putin promite un test cu rachetă simetric cu cel al SUA. Cum putem ști ce va fi amplasat în România?

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri un ''răspuns simetric'' la recentul test cu rachetă cu rază medie întreprins de SUA, primul după retragerea Washingtonului din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), transmite AFP, preluat de site-ul cotidianului La Libre Belgique, citat de Agerpres.

''Ordon ministerelor ruse ale Apărării şi Afacerilor Externe (...) să analizeze nivelul de ameninţare creat pentru ţara noastră de acţiunile Statelor Unite şi să ia măsuri exhaustive penru a pregăti un răspuns simetric'', a declarat Putin într-o şedinţă a Consiliului de Securitate al Rusiei.

"Este evident că (testul american) nu a fost rezultatul unei improvizaţii, ci o verigă în plus într-un lanţ de evenimente planificate de mult timp'', a mai spus preşedintele Putin. 

În opinia sa, 'aceasta nu face decât să confirme temeinicia preocupărilor noastre exprimate anterior''. 

"Acum, o încălcare este evidentă, este inutil să o contești", a acuzat Putin. "Dar aceasta ridică acum întrebarea: cum vom putea noi ști ce va fi amplasat în România și în Polonia?"

Putin a dat totuşi asigurări că Rusia ''rămâne în continuare deschisă unui dialog constructiv şi de la egal la egal cu Statele Unite în scopul restabilirii încrederii şi întăririi securităţii internaţionale''. 

Pentagonul a informat luni că armata americană a efectuat duminică un test cu rachetă convenţională de croazieră cu rază medie de acţiune, lansată de pe insula San Nicolas, din largul Californiei. 

Testele cu acest tip de rachetă ar fi fost interzise prin Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), din care SUA s-au retras pe 2 august, acuzând Rusia de încălcarea lui.

Mai multe articole despre:
România rachetă test Vladimir Putin