MENIU

PUTIN joacă rolul Stăpânului inelelor - 9 inele de aur pentru toți liderii CSI, pentru războiul din Ucraina - FOTO

Putin, alături de liderii CSI, care au primit inele de aur, la summitul de la Sankt Petersburg
Putin, alături de liderii CSI, care au primit inele de aur, la summitul de la Sankt Petersburg
Putin, alături de liderii CSI, care au primit inele de aur, la summitul de la Sankt Petersburg

Președintele rus - Vladimir Putin a jucat rolul „Stăpânului inelelor” la summitul Comunității Statelor Independente de la Sankt Petersburg. Liderul de la Kremlin le-a dăruit șefilor de stat nouă inele încrustate cu aur, ca celebrul personaj negativ Sauron din cunoscuta trilogie cinematografică.

Vladimir Putin a ales să joace rolul Stăpânului Inelelor într-o încercare hilară de a-i lega pe foștii lideri sovietici să-i susțină războiul din Ucraina, oferind inele de aur celor 9 șefi de stat și de guvern de la summitul informal CSI de la Sankt Petersburg.

Ca în binecunoscutul roman fantastic al britanicului J.R.R. Tolkien - Stăpânul inelelor, după care s-a făcut și celebra trilogie cinematografică. În care personajul negativ, Sauron, le dă inele conducătorilor celor 9 regate, transformându-i în sclavii săi nemuritori - Nazgul.

Dintre toți destinatarii - președinții Azerbaidjanului, Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului, precum și prim-ministrul armean - doar Aleksandr Lukașenko și-a pus inelul imediat ce l-a primit.

Iar Vladimir Putin și-a păstrat cel de-al nouălea inel al „clubului”.

Președintele Alexander Lukașenko a fost fotografiat cu inelul dăruit de Putin pe mâna stângă, după cum a observat și fostul corespondent german la Moscova Julian Hans, într-o postare pe Twitter.

Din Comunitatea Statelor Independente (CSI), creată după destrămarea URSS, fac parte 9 din cele 15 foste republici federale sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan. Nu sunt și cele trei țări baltice - Estonia, Letonia și Lituania, care au părăsit CSI, ca și Georgia, în 2009, și Ucraina în 2018. În CSI, Turkmenistanul are statut de membru asociat din 2005 iar președintele său, Serdar Berdimuhamedow, este prezent și el la reuniunea de la Sankt Petersburg.

Nu este prezentă Maia Sandu, care nu a participat în cei doi ani de mandat la niciun summit CSI, patronat de Putin. Cu toate acestea Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, susține că Republica Moldova nu se retrage din CSI, doar preferă să nu participe la reuniunile organizației regionale.

Foto: Profi Media/Kremlin.ru