MENIU

PUTIN, atac la internetul și electricitatea Europei - Navă de spionaj în plină misiune, lângă cablurile din Marea Nordului

PUTIN, atac la internetul și electricitatea Europei - Navă de spionaj în plină misiune, lângă cablurile din Marea Nordului

O navă de spionaj rusească ar fi încercat să saboteze cablurile de electricitate și internet din Marea Nordului, anunță serviciile de securitate olandeze, potrivit Realitatea PLUS. Pericolul este uriaș, fiind amenințat transportul de  energie și date între Marea Britanie și restul Europei.

O navă de spionaj a Rusiei ar fi încercat să taie internetul și energia în Marea Britanie, susțin serviciile secrete din Olanda. Este vorba despre nava ”Akademik Boris Petrov”. Dezvăluirea a fost făcută de agenți ai serviciului de informații olandez, care au avertizat că nava rusească a fost suspectată că a monitorizat cablurile submarine ce deservesc Anglia și anul trecut, însă acum a fost prezentată dimensiunea operațiunii rusești, potrivit presei britanice.

Vladimir Putin folosește de mult timp „nave de cercetare științifică" ca acoperire pentru activități de spionaj, relatează Daily Star.

Nava de spionaj rusă ”Akademik Boris Petrov” este oficial o „navă rusă de cercetare științifică" și a fost interceptată de serviciile de securitate după ce a fost observată navigând suspect de încet „pe lângă infrastructura subacvatică critică din Marea Nordului”, relatează Realitatea PLUS.

Nava rusească se afla foarte aproape de cablurile submarine de electricitate și de internet prin care sunt furnizate serviciile către Marea Britanie. De aceea, potrivit olandezilor, cel mai probabil, nava de spionaj ar fi monitorizat cablurile submarine folosite pentru infrastructura critică de comunicații și în urmă cu câteva luni, în octombrie 2022.

Cum ar fi încercat Rusia să spioneze cablurile submarine din Marea Nordului

„Rusia cartografiază în secret această infrastructură marina și întreprinde activități care indică pregătiri pentru perturbare și sabotaj", a menționat, în informarea făcută, Serviciul general de informații și securitate olandez - AIVD, care a avertizat despre pericolul pentru cablurile submarine ce care transportă energie și date între Marea Britanie și restul Europei..

Pericolul este confirmat și de șeful serviciilor olandeze - generalul-maior Jan Swillens. Interceptarea navei de spionaj ar fi fost făcută la câteva săptămâni de la sabotajul gazoductului Nord Stream din septembrie 2022. 

„Ceea ce am văzut în ultimele luni este că rușii au încercat să înțeleagă modul în care este organizată aprovizionarea cu energie în Marea Nordului, cu intenția de a o perturba", a spus Swillens.

Serviciile de securitate olandeze au anunțat că misiunea rușilor a fost întreruptă și nava a fost escortată în afara apelor teritoriale olandeze de Garda de Coastă olandeză.

În același timp, un anunț ce pare o coincidență stranie, a fost făcut în același timp de poliția scoțiană, care a raportat un incident major din cauza deteriorării unor cabluri de date submarine vitale pentru regiune. Pe 20 octombrie 2022, guvernul scoțian ținea o ședință de urgență după ce insulele Shetland, din nord-estul Scoției, au fost izolate de continent după avarierea unui cablu submarin, potrivit TheNational.scot.

Premierul de atunci - Nicola Sturgeon declara că se presupune că daunele au fost accidentale: „Nu există nimic care să sugereze contrariul, dar se lucrează în continuare pentru a evalua exact care a fost cauza problemei".