MENIU

Prognoza meteo la televiziunea publică rusă: vreme favorabilă pentru bombardamente în Siria

Televiziunea rusă de stat a stârnit controverse, după ce a difuzat un buletin meteo care analiza condiţiile de zbor pentru avioanele de vânătoare ruseşti şi afişa imagini din timpul raidurilor recente.

În acest context, prezentatoarea de la Rossiya 24 a afirmat că vremea este „excelentă” pentru bombardamente în Siria.

„Forţele aerospaţiale ruse îşi continuă operaţiunea în Siria. Experţii afirmă că momentul a fost ales foarte bine în ceea ce priveşte vremea”, a afirmat aceasta

În cadrul buletinului meteorologic, au fost prezentate inclusiv imaginile date publicităţii de Ministerul Apărării, care arată ţinte din Siria bombardate de avioanele ruseşti, relatează Mediafax.

„Octombrie este o lună avantajoasă în Siria pentru zboruri”, a mai spus prezentatoarea, notând că viteza medie a vântului este de numai 2,4 metri pe secundă şi că plouă o dată la zece zile. Deşi sunt în medie 13 zile înnorate, acest lucru „nu ar trebui să fie un obstacol serios pentru operaţiune”, întrucât norii se află în general la 4-6 kilometri deasupra solului şi nu afectează sistemele de ţintire.

„În aceste condiţii meteorologice, avioanele pot zbura pe sub nori pentru a efectua atacuri asupra obiectivelor de la sol şi vor urca doar dacă se înregistrează focuri antiaeriene”, a precizat aceasta, în faţa unui grafic care prezenta un Suhoi-24 lansând bombe de la „altitudinea optimă pentru ţintire şi bombardare”, de 3-5 kilometri de la sol.

Luni, 5 octombrie, avioane ruseşti au efectuat 25 de atacuri aeriene vizând poziţii ale grupării Statul Islamic (SI) în Siria. Rusia şi-a concentrat atacurile în principal asupra provinciilor din nord-vestul şi centrul Siriei - nişte culoare către fiefurile preşedintelui sirian Bashar al-Assad din capitală şi din zona de coastă la Mediterana.