MENIU

Principii finlandeze. Guvernul de la Helsinki a demisionat din cauza eșecului reformei în sănătate

Juha Sipilä

Guvernul finlandez a demisionat, vineri, deoarece nu a reușit să ducă la capăt reforma din domeniul sănătății, notează site-ul yle.fi.

Președintele finlandez Sauli Niinistö a acceptat demisia depusă vineri de premierul Juha Sipilä și a cerut Executivului să continue ca interimar.

Alegerile legislative din Finlanda sunt programate să se desfășoare pe 14 aprilie.

Antti Kaikkonen, liderul grupului parlamentar al formaţiunii de guvernământ Partidul de Centru, a precizat anterior că guvernul demisionează deoarece ”reforma sănătăţii nu poate fi realizată în actual mandat guvernamental".

Anterior, radioteleviziunea naţională Yle, preluată de Reuters, transmisese - citând surse guvernamentale nespecificate - că guvernul urmează să anunţe că a renunţat la planurile de reformă a sistemului de sănătate şi asistenţă socială.

Potrivit reformei, administrațiile regionale ar fi urmat să preia de la cele locale atribuțiile privind asigurarea de servicii sociale și de sănătate.

Un element controversat al reformei, notează Yle.fi, ar fi fost creșterea semnificativă a rolului jucat de companiile private în asigurarea acestor servicii.

Mai multe articole despre:
Helsinki Finalnda