MENIU

Primire rece pentru Obama la summitul G20 din China

A început summitul G20 cu un scandal diplomatic între chinezi şi americani.

Dintre cei 20 de lideri ai lumii care au ajuns ieri în orașul Hanzhou, din estul Chinei, preşedintele SUA, Barack Obama, a fost singurul primit fără covor roşu pe aeroport. Potrivit presei internaţionale, liderii chinezi au fost acuzaţi că au pus la cale în mod intenţionat "umilirea diplomatică" a lui Barack Obama.

Un angajat al Casei Albe şi un oficial chinez s-au certat pe aeroportul din Hanzhou, imediat după aterizarea preşedintelui Obama.

"Este avionul nostru. Stăm sub aripă.
 Este ţara noastră. Este aeroportul nostru. OK?"

A fost doar unul dintre excesele de zel ale chinezilor. Tot ei l-au oprit pe un consilier al lui Obama să se apropie de preşedinte. Pe lângă asta, liderul de la Washington a fost primit fără covorul roşu. Barack Obama a glumit pe seama incidentelor şi a spus că ele nu afectează relaţia sau discuţiile cu omologul chinez, Xi Jingping.

Obama a comentat momentele tensionate de pe aeroport la capătul unei întrevederi cu premierul Theresa May, prima de când liderul conservator a preluat şefia guvernului britanic. Pe marginea summitului G20 s-au desfăşurat şi alte întâlniri bilaterale. Până nu demult certaţi, Erdogan şi Putin au avut acum o întâlnire separată într-un cadru foarte amical.

La summit-ul G20 din China participă 40 de lideri şi înalţi oficiali care discută despre creşterea economică, probleme de securitate şi schimbări climatice. Din G20 fac parte cele mai industrializate state din lume, dar şi economii emergente.

 
Mai multe articole despre:
China G20 summit Barack Obama