MENIU

Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi: „Trebuie să existe garanții că ucigașii nu folosesc vizele Schengen”

Volodimir Zelenski - președintele Ucrainei

Volodimir Zelenski, afirmă că, după tot ce au făcut forţele ruse în Ucraina, „poate exista o singură atitudine faţă de Rusia – cea faţă de un stat terorist”, subliniind că restricţiile de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt corecte.

„Trebuie sa existe garantii ca ucigasii rusi sau complicii terorii de stat nu folosesc vizele Schengen”, a spus presedintele ucrainean intr-o alocutiune in timpul noptii de vineri spre sambata, referindu-se la vizele care acorda titularilor acces in spatiul Schengen fara frontiere, care se intinde pe teritoriul mai multor state UE.

In al doilea rand, nu trebuie sa distrugem insasi ideea de Europa – valorile noastre europene comune. Prin urmare, Europa nu trebuie sa fie transformata intr-un supermarket in care nu este important cine intra si unde principalul lucru este doar ca oamenii sa plateasca pentru produsele lor”.

Zelenski a indemnat pentru prima data la interzicerea vizelor intr-un interviu acordat saptamana aceasta ziarului The Washington Post, afirmand ca rusii ar trebui sa traiasca in propria lor lume pana cand isi vor schimba filozofia.

Apelul lui Zelenski nu a fost inca sustinut de marii jucatori din UE. Dar el a spus ca a fost incurajat de sprijinul din partea statelor baltice foste sovietice si al Republicii Cehe, care detine presedintia prin rotatie a Consiliului UE. Finlanda a sustinut, de asemenea, aceasta idee.

Mai multe articole despre:
zelenski apel ue