MENIU

Președintele Serbiei se leapădă de Putin. Nu recunoaște anexarea Crimeei și Donbasului

Aleksandr Vucici și Vladimir Putin (Profimedia)

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, se distanțează de Vladimir Putin și tradiționbalele bune relații cu Mosocva, afirmând că țara sa nu sprijină agresiunea împotriva Ucrainei și nu recunoaște "anexările". 

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat pentru Agenția americană de știri Bloomberg că Serbia este recunoscătoare Moscovei pentru sprijinul acordat în problema Kosovo, dar că țara sa nu sprijină agresiunea împotriva Ucrainei.

 

Vučić a declarat că în ultimii ani a avut zeci de întâlniri cu președintele Vladimir Putin, dar "de mai multe luni nu a mai discutat" cu liderul Rusiei. "Încă de la început am spus că nu suntem în posibilitatea de a sprijini invazia rusă în Ucraina. Pentru noi Crimeea este Ucraina și Donbas este Ucraina și așa va rămâne",a declarat liderul de la Belgrad.

 

Bloomberg observă că, din punct de vedere economic, Serbia a ieșit din "orbita Rusiei", în condițiile în care exporturile spre Mosocva reprezintă doar 6% din total, în timp ce Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Serbiei.

 

Cu toate acestea, Bloomberg remarcă atitudinea "prietenoasă", amintind de păstrarea rutelor aerinene și de faptul că Belgradul a devenit un soi de cap de pod spre Europa pentru cetățenii ruși.

 

În ce privește aderarea Serbiei la UE, Vučići și-a exprimat convingerea că cetățenii țării vor vota favorabul, dacă se va organiza un referendum pe această temă, dar "pentru ca aceasta să se întâmple, trebuie să fie convinși că aderarea este reală". "Știu că UE este calea noastră. Nu există altă cale" - a declarat președintele sârb.

 

 

Mai multe articole despre:
serbia rusia putin kosovo ucraina donbas