MENIU

Președintele Poloniei, despre racheta căzută la granița cu Ucraina: "Probabil un incident nefericit". Apelul către populație

<p>Președintele Poloniei, Andrzej Duda</p>

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, miercuri, că racheta care a căzut în țara sa în urmă cu o zi și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit”.

„Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost vorba de o rachetă S-300 de fabricație rusească”, a afirmat Duda, potrivit The Guardian.

„Nu avem nicio dovadă în acest moment că a fost o rachetă lansată de partea rusă. Există multe indicii că a fost o rachetă de apărare aeriană, care, din păcate, a căzut pe teritoriul polonez. Suntem în contact direct cu aliații noștri din NATO. Subliniez – nu avem nicio dovadă circumstanțială care să ne permită să concluzionăm că a fost un atac asupra Poloniei”, a continuat oficialul de la Varșovia.

Acesta a cerut locuitorilor din estul Poloniei să nu fie „îngrijorați de prezența sporită a serviciilor și a armatei”.

„Vă rugăm să vă păstrați calmul – siguranța noastră este asigurată”, a mai spus președintele polonez.

Incidentul de marți, din Polonia, în urma căruia două persoane și-au pierdut viața, a agitat spiritele la nivel internațional, generând reacții din cele mai diverse ale liderilor europeni, Statelor Unite, dar și ale Rusiei și Ucrainei. 

La început, toate vocile acuzau Rusia de excaladarea conflictului din Ucraina printr-un atac asupra unui stat NATO, fapt ce ar fi mutat conflictul într-un alt registru, de nedorit. 

Rusia s-a apărat în permanență și a exclus varianta unui atac premeditat, acuzând, la rândul său, autoritățile de la Varșovia că încearcă să dexlanșeze un Al Treilea Război Mondial. 

Ulterior, spiritele s-au mai calmat. Președintele american Joe Biden le-a transmis liderilor NATO că racheta care a explodat marți pe teritoriul polonez aparținea forțelor aeriene ucrainene, chiar dacă era de fabricație rusească, au declarat surse NATO pentru Reuters.

De asemenea, oficiali lituanieni, dar și surse din cadrul NATO au afirmat că Polonia a renunțat la ideea de a solicita NATO activarea articolului 4, care ar pune Alianța în situația de a reacționa, dar nu în mod militar.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a oferit, miercuri, primele declarații după reuniunea de urgență a Alianței care a fost convocată ca urma prăbușirii unei rachete care a ucis două persoane pe teritoriul Poloniei. Mai exact, acesta a ținut să sublinieze că la nivelul Alianței Nord-Atlantice nu există "semne că a fost un atac deliberat". De asemenea, Stoltenberg a menționat că nu există semne că Rusia ar pregăti "un atac deliberat împotriva NATO".

"Informațiile preliminare pe care le avem sugerează că racheta a fost trasă de un sistem de apărare aeriană a Ucrainei. Vreau să fiu clar: aceasta nu este vina Ucrainei, Rusia poartă toată vina în timp ce duce acest război împotriva Ucrainei", a spus secretarul general al NATO.