MENIU

Premierul moldovean e suspectat de falsificarea actelor de studii şi va fi audiat la Parchet

Premierul Republicii Moldova o ia pe urmele lui Victor Ponta! Chiril Gaburici va fi audiat de Parchetul General din Chișinău în dosarul privind falsificarea actelor sale de studii, relatează presa de peste Prut, care nu menționează însă data la care va fi convocat premierul la Parchet sau dacă va fi anchetat penal.

Primul Ministru a fost chemat la Parchetul General după ce Ministerul de Interne al Republicii Moldova a trimis judecătorilor dosarul cu probele rezultate în urma audierii mai multor persoane, printre care şi expertiza grafică și tehnică a documentelor de studii, administrate de către Direcția Generală Urmărire Penală a ministerului, relatează Agerpres.

Presa de la Chişinău susţine că dosarul include probe care arată că semnătura directorului de la liceul unde ar fi învăţat premierul este falsificată, la fel şi ştampila instituţiei.

Potrivit publicației Deschide.md., expertiza Ministerului de Interne demonstrează că diploma de studii a primului ministru Chiril Gaburici este falsă, iar premierul Chiril Gaburici ar putea fi acuzat de fals și uz de fals.

De altfel, Chiril Gaburici a recunoscut public, la preluarea mandatului, că nu are diplomă de bacalaureat.

Fiindcă vizează o persoană ce deține o funcție înaltă, dosarul premierului moldovean va fi instrumentat în continuare de Parchetul General, conform prerogativelor legale în acest caz.

Procurorul care gestionează cauza a dispus vineri, 5 iunie, o serie de acțiuni ce vizează continuarea anchetei, printre care audierea "cetățeanului" Chiril Gaburici.

Premierul a declarat luni că datele referitoare la studiile sale din CV-ul său sunt adevărate și a sugerat că Parchetul General a urnit din loc ancheta în dosarul său după ce el a cerut, printr-o scrisoare deschisă, demisia conducerii acestei instituții și a Băncii Naționale.

Gaburici a spus că nu a primit încă o citație oficială de la Parchet dar că va merge pentru a fi audiat. El susţine că nu se teme de demitere şi că ar putea să plece oricând de bună voie.

Mii de oameni au ieşit ieri în stradă la Chişinău, în semn de protest faţă de Guvernul Gaburici, pe care îl acuză că nu menţine ţara pe cursul integrării europene.