MENIU

Premierul Maltei urmează să demisioneze. Criză politică provocată de asasinarea jurnalistei Caruana Galizia

Premierul maltez Joseph Muscat le-a transmis apropiaților săi că intenționează să demisioneze, a informat vineri cotidianul Times of Malta. Decizia ar fi  fost luată în urma crizei politice și juridice prin care trece Guvernul în urma ultimelor dezvăluiri și arestări în ancheta uciderii jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia în 2017.

 

Nu se știe încă dacă vicepremierul Chris Fearne va prelua conducerea guvernului.

Vineri dimineață, premierul Muscat a avut o întrevedere cu președintele Vella la Palatul prezidențial San Anton, potrivit Times of Malta

Joseph Muscat, de 45 de ani, este premier din martie 2013 și este președintele Partidului Laburist din Malta. 

Decizia lui Muscat a a fost luată în urma crizei politice și juridice prin care trece Guvernul în urma ultimelor dezvăluiri și arestări în ancheta uciderii jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia.

Fostul șef al Cancelariei guvernamentale din Malta, Keith Schembri, a fost eliberat joi după ce a fost reținut miercuri în cadrul anchetei privind asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia.
Keith Schembri, un apropiat al premierului Joseph Muscat, a demisionat marți din funcție după ce omul de afaceri Yorgen Fenech a declarat despre acesta că ar fi „o persoană de interes” în cadrul investigației.

Caruana Galizia, o jurnalistă cunoscută pentru investigaţiile privind corupţia din Malta, a murit în octombrie 2017 după explozia unei bombe care era plasată sub vehiculul său. Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie. În una dintre investigaţii, premierul maltez Joseph Muscat şi doi dintre apropiaţii lui au fost acuzaţi de legături cu trei companii offshore şi cu vânzarea de paşapoarte malteze către guvernul din Azerbaidjan. Într-o altă anchetă, jurnalista a scos la iveală informaţii despre conturi offshore care ar aparţine lui Adrian Delia, liderul formaţiunii de opoziţie, Partidul Naţionalist.

Cazul jurnalistei ucise. Câți bani au primit ucigașii și ce politician a dat comanda

Poliţiştii care investighează uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia l-au interogat pe cel mai apropiat consilier al premierului Joseph Muscat în urma unor acuzaţii că ar fi pus la cale crima, potrivit unor surse apropiate de anchetă.

Acuzaţiile la adresa fostului şef de cabinet Keith Schembri au fost făcute de un cunoscut om de afaceri, Yorgen Fenech, care a fost arestat săptămâna trecută şi care ar încerca să obţină imunitate juridică în schimbul mărturiei sale.

Fenech a mai afirmat că cei trei bărbaţi care au implantat bomba din maşină care a ucis-o pe jurnalista de investigaţie au fost plătiţi cu 130.000 de euro, potrivit unor surse la curent cu ancheta. Conform publicaţiei The Times of Malta, un şofer de taxi a declarat poliţiei că el a acţionat ca intermediar între Fenech şi presupuşii asasini ai femeii.

Omul de afaceri Yorgen Fenech a fost reţinut pe 20 noiembrie  după ce poliţia i-a interceptat iahtul în largul insulei, în Mediterana, încercând să părăsească teritoriul țării

Om de afaceri maltez arestat în ancheta asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia

În iulie 2019, alte trei persoane au fost inculpate în Malta pentru asasinarea jurnalistei.

Jurnalista de investigaţii Daphne Caruana Galizia, ucisă în urmă cu doi ani, în octombrie 2017

Jurnalista de investigaţii Daphne Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, care demascase numeroase cazuri de spălare de bani şi corupţie în Malta, a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său.  

Celebră jurnalistă de investigaţie, UCISĂ de explozia unei bombe plasate sub maşina sa

Cele mai noi dezvăluiri ale sale îl vizau chiar pe premierul Maltei, Joseph Muscat, şi doi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui. Jurnalista a dezvăluit presupuse legături între aceştia şi trei companii offshore şi vânzarea de paşapoarte malteze către oficiali din Azerbaijan. În ultima postare, făcută pe blogul ei cu câteva ore înainte să moară, Galizia uimită de cât de repede au decurs procesele de judecare de corupție, a scris: "Sunt peste tot unde te uiți acum. Situația este disperată ", a scris ea în ultimul rând.

Panama Papers i-a adus moartea. Mesajul postat de jurnalistă cu câteva ore înainte să fie ucisă

Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie în care erau implicaţi inclusiv o serie de oameni politici importanţi. Articolele ei au incomodat teribil diverse personaje influente din Malta, atât din lumea politică, cât şi din lumea interlopă. Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituții media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul în care a denunțat mai multe cazuri de corupție.

Galizia a fost descrisă de site-ul Politico drept un „WikiLeaks într-o singură femeie“. Articolele ei au incomodat teribil diverse personaje influente din Malta, atât din lumea politică, cât şi din lumea interlopă.

În decembrie 2007, Poliţia din Malta a reţinut opt persoane suspectate că ar avea legătură cu asasinarea jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia, a anunţat premierul maltez Joseph Muscat, la aproape două luni după ce vehiculul în care victima se afla a fost aruncat în aer. Toţi suspecţii sunt de naţionalitate malteză şi au cazier, a adăugat premierul.

Opt persoane au fost arestate în ancheta privind asasinarea jurnalistei din Malta