MENIU

Povestea unui fost islamist şi recrutor Al Qaida, proaspăt angajat al unei universităţi din SUA

Un bărbat care cândva recruta soldaţi pentru al Qaida, tineri care acum lupta alături de Statul Islamic, tocmai a fost angajat la o universitate de prestigiu din America, la departamentul de cercetare.

Jesse Morton, cunoscut sub numele de Younus Abdullah Muhammad, în trecut critica SUA şi îi ameninţa pe producătorii celebrului serial South Park, pentru că l-au înfăţişat pe profetul Mohamed îmbrăcat într-un costum de urs, relatează The Independent.

Acum a fost angajat de Universitatea George Washington, la departamentul de cercetare antitero, la care va contribui cu o "perspectivă unică", după cum susţine Seamus Hughes, director adjunct al programului pe extremism de la centru de securitate internă şi cibernetică, scrie Ziare.com.

"Încă nu ne-am dat seama cum să ajungem la un individ aflat pe calea radicalizării. Jesse a fost în acea lume şi a ieşit din ea", a declarat Hughes.

Directorul adjunct spune că a discutat despre Morton cu cei de la FBI, cu liderii din securitate şi cu anchetatorii care l-au cercetat, primind de la toţi asigurări că acesta s-a reabilitat pe deplin.

Jesse Morton s-a născut în Pennsylvania, provenind dintr-o familie destrămată. S-a apropiat de grupările radicale şi a fost arestat de două ori din cauza drogurilor. Când era în închisoare în Virginia, a cunoscut un extremist islamic şi a urmat un proces de îndoctrinare.

În 2008, Morton a fondat "Revoluţia Musulmană". În anul următor, el a salutat atacul de la Fort Hood, Texas, în care 13 oameni au fost ucişi. Bărbatul a obţinut o diplomă de master în afaceri internaţionale la Universitatea Columbia, cât încă era extremist şi cât recruta luptători pentru grupările teroriste.

După o excursie în Maroc, unde a cunoscut mai mulţi tineri musulmani, idealurile lui s-au schimbat şi mai mult. În urmă ameninţărilor la adresa producătorilor South Park, Morton a fost arestat şi extrădat în Statele Unite, unde a fost condamnat la 11 ani de închisoare, însă a stat după gratii doar trei ani.

În detenţie, el şi-a petrecut mare parte a timpului în biblioteca, citind literatură şi filosofie, pentru a se "reconecta" cu Occidentul. A ţinut să-i mulţumească în special unei femei agent FBI, pentru că l-a tratat ca pe o fiinţă umană şi l-a încurajat să vorbească deschis.

De când a fost eliberat, în februarie 2015, Morton a lucrat alături de FBI la cazuri importante. "Mă simt foarte vinovat. Am văzut nişte lucruri pe care le-au făcut unii oameni şi să ştiu că am susţinut cândva aceste viziuni mă îngreţoşează", a declarat el pentru CNN.