MENIU

Povestea fabuloasă a Adelei, spioana lui Putin din baza NATO: cum i-a sedus pe militari și ce secrete a furat

Povestea fascinantă a spioanei ruse care s-a infiltrat în baza NATO a fost deconspirată după o anchetă a jurnaliștilor de la Bellingcat, o agenție de investigații din Bulgaria. Descrisă drept o tânără zâmbitoare în rochie de seară, femeia a avut una dintre cele mai impresionante misiuni secrete ale Moscovei și a stat alături de oameni influenți, personal NATO și personalități care au lucrat la Comandamentul Forțelor Comune Aliate din Italia. Toți știau că s-a născut în Peru, dar a fost crescută în Rusia după ce a fost abandonată de propria mamă. 

De-a lungul anilor, femeia, care s-a prezentat sub numele de Maria Adela, a locuit în Malta și Italia. 

După ce s-a mutat la Napoli, a deschis un magazin cu bijuterii, însă afacerea ei era departe de ceea ce părea. 

Spioana a reușit în cele din urmă să devină secretarul unei organizații caritabile locale, Lions Club, care era frecventată de un număr de persoane care lucrau la Comandamentul Forțelor Comune Aliate NATO din Napoli.

Mai multe surse au declarat pentru echipa de investigații că, în rolul său la Lions Club, ea a interacționat cu mai mulți membri ai personalului NATO și a participat la mai multe evenimente sociale cu aceștia, fiind și în vizită acasă la unii dintre ei. 

Deși nu este clar dacă a avut vreodată acces fizic la baza NATO, spioana a participat la multe evenimente organizate de către aliați sau de armata SUA, inclusiv baluri anuale și cine de strângere de fonduri. Cei care au intrat în contact cu Maria Adela nu cunoșteau adevărat ei identitate. Numerele pașapoartelor pe care le folosea erau la doar câteva cifre distanță de cele utilizate de alți agenți GRU cunoscuți. 

Femeia a fost prinsă după ce jurnaliștii au început să îi compare pozele cu cele ale Olgăi Kolobova, spioană a Rusiei. De Ziua Apărătorilor Patriei din Rusia, ea a sunat la un număr care aparținea unui unui ofițer comandant din Departamentul 5 al GRU. Ofițerul conducea un departament care a plantat spioni militari în întreaga lume sub identități false.