MENIU

Popularii Europeni, alături de Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis cer admiterea României, Bulgariei și Croației în Schengen

Popularii Europeni, alături de Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis cer admiterea României, Bulgariei și Croației în Schengen

Liderii PPE, în frunte cu Ursula von der Leyen, Roberta Metsola și Klaus Iohannis, cer admiterea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen. Declarația adoptată de cea mai importantă familie politică din Legislativul european vine după decizia luată de Parlamentul Olandei, împotriva intrării în Schengen. 

Liderii Partidului Popular European, între care președintele Comisiei Europene și Parlamentului European și cei ai României, Letoniei, Suediei, Greciei, Croației și Slovaciei, au adoptat o declarație, solicitând tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să voteze integrarea Croației, Bulgariei și României în spațiul Schengen

“Liderii PPE au îndemnat toate statele membre să aprobe admiterea Croației, Bulgariei și României în spațiul Schengen, întrucât toate cele trei țări au îndeplinit criteriile necesare”, potrivit declarației comune adoptate la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

Declarația liderilor PPE vine după ce Olanda a anunțat oficial că nu susține aderarea României și Bulgariei la Schengen. Parlamentul Olandei a votat joi, 20 octombrie, o rezoluție prin care solicită guvernului condus de Mark Rutte să investigheze situația supravegherii frontierelor de către România și Bulgaria legate de supravegherea frontierelor, “pornind de la faptul că Țările de Jos analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și combaterea corupției și a criminalității organizate în ambele țări și că acestea nu vor face niciun pas ireversibil până atunci”. circulație.

Parlamentul European a votat o rezoluție non-legislativă, cu rol de declarație politică, în care cere Consiliului UE adoptarea deciziei de admitere a României și Bulgariei în Spațiul european de liberă circulație până la sfârșitul acestui an. Rezoluția a fost votată marți cu o majoritate covârșitoare: 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri. Printre abțineri se află și cei cinci eurodeputați olandezi din partidul VVD al premierului Rutte.

Aderarea României, Bulgariei și a Croației la spațiul Schengen poate fi decisă printr-un vot în unanimitate la nivelul formațiunii Justiție și Afaceri Interne a Consiliului Uniunii Europene, care ar putea avea loc la Consiliul JAI din 8 decembrie. Intrarea în Schengen va elimina controalele asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre, alături de Croația, în prima parte a anului 2023.