MENIU

Polonia trimite Ucrainei tancuri principale de luptă Leopard

Sursa foto: Profi Media

Ucraina va primi tancuri principale de luptă Leopard din partea Poloniei pentru a putea face față războiului. Este anunțul făcut de președintele polonez Andrzej Duda.

Liderul din Polonia spune că ucrainenii vor primi 14 astfel de tancuri de luptă. Vorbim despre primele tancuri de fabricație occidentală pe care Volodimir Zelenski le va primi după declanșarea invaziei rusești.

Președintele ucrainean a mai solicitat pana acum tancuri occidentale, inclusiv modelul Leopard, care este fabricat in Germania.

Însă partenerii din Vest i-au trimis doar tancuri sovietice recondiționate sau modernizate.

Specificațiile tancului Leopard

Leopard 2 este un tanc principal de luptă dezvoltat de compania germană de armament Krauss-Maffei la începutul anilor 1970 pentru Bundeswehr. Tancul a intrat în dotarea armatei germane în anul 1979, înlocuind modelul Leopard 1. Mai multe versiuni au fost folosite de Germania și alte 12 țări europene, precum și unele țări din afara continentului.

Acest tanc a fost utilizat în Războiul din Kosovo de Germania și în Războiul din Afganistan de către Canada și Danemarca, membre ale coaliției internaționale care au luptat împotriva regimului taliban.

Însă este posibil ca Polonia să trimită Ucrainei modelul Leopard 2PL, o versiune modernizată a tancului Leopard 2A4, la rândul său o versiune îmbunătățită a modelului original și produsă între 1985 și 1994.

Polonia a cumpărat peste 100 de tancuri Leopard 2A4 la începutul anilor 2000 pe care le-a modernizat în baza unei colaborări între industria de armament locală și compania germană Rheinmetall, creând astfel noul model „2PL”, de la numele țării.

Acesta are un tun principal cu calibrul de 120 de milimetri, două mitraliere MG3 ca arme secundare și este protejat de blindaj compozit, compus din straturi de ceramică, oțel și straturi elastice.

Tancul Leopard 2PL este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 de kilometri, și una „on road” de până la 500 de kilometri.

El beneficiază de un sistem de tragere optică cu infraroșu, majoritatea sistemelor modelelor 2A4 anterioare fiind modernizate în cele aproape două decenii trecute între momentul cumpărării lor de către guvernul polonez în 2002 și intrarea lor în serviciul forțelor armate ale Poloniei în mai 2020.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina polonia tancuri leopard