MENIU

Polonia s-a răzgândit după scandalul uriaș făcut de Zelenski în criza cerealelor ucrainene - Anunț despre livrările de arme către Ucraina

Polonia s-a răzgândit după scandalul uriaș făcut de Zelenski în criza cerealelor ucrainene/Foto: Profi Media

Polonia s-a răzgândit. Revine lângă Ucraina după episodul exploziv ce a inflamat relațiile din cauza exporturilor de cereale. Guvernul de la Varșovia a anunțat ce se întâmplă cu livrările de arme în războiul pornit de ruși în Ucraina.

 

Polonia a anunțat joi că va continua să livreze arme către Ucraina. În plus, guvernele celor două țări prietene au anunțat că se va găsi un compromis în criza exporturilor de cereale ucrainene până la sfârșitul acestei săptămâni. Asta după ce amenințări pe bandă rulantă au fost lansate de ambele părți. Varșovia a anunțat ferm că nu va mai livra arme Ucrainei după discursul președintelui Zelenski la ONU, care a declarat că „teatrul politic” din jurul tranzitului de cereale ajută doar Rusia, care i-a invadat.

Cele două țări au ajuns la acuzații grele după ce Polonia a decis în urmă cu o săptămână să prelungească interdicția pentu importurile de cereale ucrainene, pentru a-și proteja fermierii. Vineri, 15 septembrie a expirat interdicția impusă de Bruxelles privind importurile de cereale ucrainene. Iar Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au anunțat că intenţionează să extindă interdicţia. Anunț care a înfuriat Ucraina. Kievul a ripostat şi a depus o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Polonia l-a convocat miercuri pe reprezentantul Kievului la Ministerul de Externe, după ce comentariile preşedintelui Ucrainei privind interzicerea importurilor de cereale au enervat guvernul de la Varşovia, care îşi înăspreşte poziţia înaintea alegerilor din octombrie.

Ministerul de Externe al Ucrainei, prin Dmytro Kuleba, a făcut apel la calm în disputa dintre Kievul şi cei trei dintre vecinii săi din cauza impunerii interzicerii unilaterale a importurilor agricole ucrainene.

Subiectul exporturilor de cereale a fost discutat telefonic de şeful Ministerului Politicii Agrare şi Alimentaţiei ucrainene, Nikolai Solsky, şi de ministrul Agriculturii al Poloniei, Robert Telus.

Și Slovacia a negociat cu Ucraina privind comerţul cu cerealele ucrainene şi ar putea ieşi din impas, a raportat un reprezentant al Ministerului Agriculturii din Slovacia, Kristina Jurichkova

 

Polonia va livra arme Ucrainei, în pofida crizei cerealelor 

Guvernul polonez a precizat joi că intenţionează să livreze arme Ucrainei în conformitate cu angajamentele sale, după confuzia iniţială provocată de declaraţiile făcute de premierul Mateusz Morawiecki miercuri seară, la postul privat de televiziune Polsat News, transmite DPA, potrivit agerpres.ro.

„În legătură cu întrebările despre livrările de arme, aş dori să vă informez că Polonia doar efectuează livrările de muniţii şi armament convenite anterior, inclusiv pe cele rezultate din contracte semnate cu Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller.

Printre aceste angajamente se află cel mai mare contract extern încheiat de industria de apărare poloneză după 1989 - livrarea de obuziere Krab.

De asemenea, Muller a criticat Kievul, spunând că Ucraina a făcut recent o serie de „gesturi diplomatice şi declaraţii care sunt absolut inacceptabile”.

Anterior, au existat speculaţii legate de comentariile premierului Morawiecki despre livrările de arme către Kiev, pe fondul disputei privind interdicţia decisă de Polonia asupra importurilor de cereale provenite din Ucraina.

În timpul interviului pentru Polsat News, şeful executivului polonez a fost întrebat dacă ţara sa va continua să sprijine Ucraina cu arme şi ajutor umanitar în pofida disputei legate de cereale.

„Deja nu mai transferăm niciun fel de arme către Ucraina, dar ne echipăm cu cele mai moderne arme”, a răspuns Mateusz Morawiecki. El a subliniat că Polonia îşi sporeşte masiv comenzile pentru arme şi că forţele armate poloneze vor trebuie să fie modernizate astfel încât Polonia să aibă una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, relatează agerpres.ro.

***

În urma invaziei şi blocadei ruseşti a porturilor sale de la Marea Neagră, Ucraina a fost nevoită să trimită majoritatea exporturilor de cereale pe uscat, în primul rând prin Polonia şi România. Acest lucru a afectat major fermierii din mai multe țări, în țara noastră, ducând la proteste și discuții la Guvern pentru reglementarea situației grele în urma tranzitului și exportului de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, implicit în România.

Iar Rusia și-a întrerupt participarea la Acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, în iulie. În lunile martie și mai, Rusia a prelungit acordul doar pentru 60 de zile, în loc de 120 de zile. Iar în luna mai, UE a dat undă verde pentru 5 țări printre care și România (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia) să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene și permiterea în același timp a tranzitului de cereale pentru export în alte țări.