MENIU

Polonia, îngrijorată după declaraţiile incendiare ale lui Trump despre NATO

<p>Donald Trump&nbsp;</p>

Poziția candidatului republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, conform căreia o intervenție americană pentru a ajuta o țară NATO atacată nu ar fi de la sine înțeleasă a fost comentată cu mare îngrijorare în presa poloneză de vineri, relatează AFP.

"Trump subminează rațiunea de a fi a NATO", a titrat pe prima pagină marele cotidian independent Rzeczpospolita". "Donald Trump pune în pericol NATO", a scris o altă publicație influentă de la Varșovia, Gazeta Wyborcza, apropiată de opoziția de centru.

"Este o punere sub semnul întrebării a principiului fundamental al NATO", a comentat Rzeczpospolita, care vorbește despre o "destabilizare a lumii occidentale, cu consecințe greu de calculat, nu doar strategice, dar și economice, pe care SUA le vor resimți primele".

În contextul în care țările baltice sunt îngrijorate în fața unei atitudini tot mai agresive a Rusiei, Trump a explicat, într-un interviu apărut miercuri în New York Times, că dacă Moscova ar ataca respectivele state — Estonia, Letonia și Lituania—, el nu ar decide o intervenție a Washingtonului decât după ce ar verifica dacă acestea "și-au respectat obligațiile".

Unul dintre principiile fondatoare ale NATO spune că un atac împotriva unuia dintre membrii Alianței Nord-Atlantice reprezintă un atac împotriva tuturor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat joi că 'solidaritatea' este una dintre 'valorile esențiale' ale Alianței.

"Președintele (rus) Vladimir Putin se bucură, fără îndoială, gândindu-se că Donald Trump ar putea deveni partenerul său de la Washington. Însă în același timp acest lucru ar trebui să stârnească îngrijorare", a explicat Gazeta Wyborcza.

"Un astfel de președinte ar submina reputația SUA și, fără îndoială, ar slăbi această țară. Sub președinția sa, am putea chiar asista la dezintegrarea NATO", a mai scris cotidianul.

Liderii politici polonezi au păstrat până acum tăcerea în legătură cu declarația lui Donald Trump. În schimb, liderii celor trei țări baltice au ținut să reamintească joi principiile Alianței Nord-Atlantice.

Mai multe articole despre:
Rusia NATO tarile baltice trump