MENIU

Polonia ar fi renunțat la solicitarea de activare a articolului 4 al NATO în cazul rachetelor rusești - SURSE

Polonia ar fi renunțat la solicitarea de activare a articolului 4 al NATO în cazul rachetelor rusești, susțin mai multe surse din interiorul Alianței, citate de marile agenții de presă occidentale. Și ministrul lituanian al Apărării a declarat, miercuri dimineață, că Varșovia n-a solicitat activarea articolului 4 al NATO; care ar pune Alianța în situația de a reacționa, dar nu în mod militar.

“În acest moment, este tratat ca un incident, cercetările și verificările sunt în plină desfășurare, au fost invitați și experți din alte state,” a declarat Arvydas Anušauskas la un post TV local.

 

"Colegii polonezi încă se consultă și se consultă [cu aliații NATO], dar nu se poate spune încă că invită țări la consultări în temeiul articolului 4 al NATO”, a adăugat oficialul lituanian.

 

Potrivit acestuia, incidentul presupuselor rachete rusești care au aterizat în satul polonez Przewodow și au ucis 2 oameni este un „caz izolat”.

 

CE PREVEDE ATICOLUL 4

 

În articolul 4 din tratatul de înființare al NATO, membrii pot aduce în discuție orice problemă de îngrijorare, în special cea legată de securitatea unei țări membre. De la crearea Alianței în 1949, articolul 4 a fost invocat de mai multe ori, Turcia fiind statul care a solicitat asta de-a lungul timpului în mod deosebit.

”Consultarea consolidează dimensiunea politică a NATO, oferind membrilor oportunitatea de a-și exprima opiniile și pozițiile oficiale. De asemenea, acordă NATO un rol activ în diplomația preventivă, oferind mijloace pentru a ajuta la evitarea conflictelor militare”, susține Alianța.

 

Miercuri are loc o întâlnire crucială a membrilor NATO, convocată de Polonia, după ce 2 rachete de producție rusească au căzut pe teritoriul său. Aliața nord-atlantică va dezbate ce măsuri de simpun după incidentul de marți.

 

 

Mai multe articole despre:
polonia rachete summit nato rusia