MENIU

Peste 32 de MORȚI și zeci de răniți după tornadele puternice din SUA - Imagini devastatoare - VIDEO

Bilanț devastator după fenomenele extreme din sudul și centrul Statelor Unite produse în ultimele două zile. Peste 30 de oameni au murit și alte zeci au fost răniți după tornadele ce au lovit nouă state americane.

Cel puţin 32 de persoane au murit în nouă state din SUA şi alte zeci au fost spitalizate după seria de tornade de vineri şi sâmbătă. Pagubele provocate de tornade sunt importante și au fost raportate în 11 state. Fenomenele extreme au lovit centrul și sud-estul SUA. Furtunile au devastat case, au rupt acoperișurile clădirilor, au rupt copaci, au întrerupt și curentul. 

Pericolul nu a trecut însă, marți sunt așteptate noi furtuni care să provoace noi tornade, grindină mare și vânt puternic. Unele din zonele afectate deja urmează să fie lovite și marți, avertizează meteorologii, este vorba de statele Arkansas, Iowa, Illinois, potrivit CNN.

„Aceste furtuni ar putea genera un risc de câteva tornade puternice, grindină mare și rafale de vânt puternice”, a avertizat Serviciul Național de Meteorologie.

O alertă de tornade puternice, de grad 3, 5 fiind cel mai mare, este în vigoare pentru marți, în  pentru Missouri Valey din Iowa și în statele din regiunea Vestului Mijlociu Superior: Minnesota, Wisconsin, Michigan, Illinois and Indiana.

Serviciul Naţional de Meteorologie a confirmat cel puţin 31 de tornade în 9 state vineri şi sâmbătă. Mai mult de 28 de milioane de persoane din sudul şi vestul mijlociu se aflau sub supraveghere de tornade în noaptea de vineri spre sâmbătă spre sâmbătă, potrivit NWS.

O tornadă "catastrofală" s-a deplasat vineri după-amiază în zona metropolitană din Little Rock, Arkansas, în comitatul Pulaski, a confirmat NWS. Cel puţin o persoană a murit, iar peste 50 de persoane din comitatul Pulaski au fost spitalizate, numărul acestora urmând să crească, a declarat pentru ABC News Madeline Roberts, purtător de cuvânt al agenţiei de gestionare a situaţiilor de urgenţă din comitat. Ea nu avea informaţii despre starea celor răniţi.

Vineri după-amiază a fost emisă o urgenţă de tornadă pentru zona metropolitană Little Rock, din cauza ameninţării unei tornade devastatoare şi a grindinei de mărimea unui sfert de metru.

Dintre victime, cinci au murit în Arkansas, cinci în Indiana, unul în Alabama şi unul în Mississippi, au declarat pentru ABC News oficiali locali. În Illinois, patru persoane au murit, inclusiv un bărbat care a fost ucis după ce un acoperiş s-a prăbuşit în timpul unui concert la un teatru istoric.

Micul oraș de 8.300 de locuitori - Tennessee, a fost practic „tăiat în jumătate” de o tornadă care a traversat orașul de la vest la est, distrugând case în cale și lăsând cel puțin patru oameni morți.