MENIU

Peste 240 de replici în câteva ore după cutremurele ce au lovit Turcia și Siria - Seismologii avertizează că vor fi MII de seisme

Cutremur Turcia, 6-7 februarie 2023 Foto: Profi Media

Sute de replici au fost înregistrate în ultimele ore, după cutremurele care au lovit Turcia și Siria. Seismologii avertizează că mișcările telurice din zona celor două țări nu s-au încheiat și vor fi chiar mii de replici în următoarele zile.

Două sute patruzeci şi trei de replici ale cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria au fost înregistrate în regiunea de frontieră turco-siriană până în prezent, potrivit datelor furnizate de AFAD, organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia, informează DPA.

Acest bilanţ revizuit a fost anunţat de preşedintele AFAD, Yunus Sezer, marţi dimineaţă.

Specialiștii susțin că urmează mii de replici în urma cutremurelor violente.

„Replicile vor fi din ce în ce mai mici, vor fi multe, vor fi sute, vor fi mii. În 2013, la Galați au fost 1.000 de cutremure. Deci, pentru un cutremur de 4 sau 2 de 4 care au fost acolo și au fost 1000 de replici, ori la 7-8 mă aștept la 2.000-3.000 de replici, dar din ce în ce mai mici, până când intră în fondul seismic natural”, a explicat, la un post TV, specialistul Mihai Diaconescu, unul dintre seismologii de la Institutul de Fizică al Pământului.

„Primul cutremur a apărut în apropierea unui triple joncțiuni, unui punct în care se întâlnește blocul anatolian, placa arabică și placa africană. Producerea acestui cutremur poate să fie datorată unor mișcări a uneia dintre plăci bruște. În ultimele 2-3 săptămâni am sesizat că în Turcia au fost foarte multe cutremure, de 4 și de 5, mai ales în zona vestică. Blocul anatolian încearcă să fie exclus de placa arabică și rotit”, a adăugat seismologul.

AFAD a informat că bilanţul puternicelor seisme care au zguduit ţara a ajuns la 3.381 de decese.

Potrivit unui bilanț total provizoriu, cel puțin 4.890 de persoane ar fi murit în Turcia și Siria.

Potrivit celui mai recent bilanț. aproape 5.000 de persoane au murit în Turcia și Siria după cutremurele de luni de magnitudine peste 7. Au fost cele mai violente seisme care au lovit regiunea în ultimii aproape 100 de ani, potrivit specialiștilor.

Cutremur în Turcia și Siria | Un nou seism, cu magnitudinea de 5,7. Bilanț actualizat: cel puțin 5000 de oameni au murit. O fetiță de câțiva ani a fost salvată, în mod miraculos

Rula Amin, purtător de cuvânt al UNHCR pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a declarat pentru DPA că din cauza numărul mare de replici, oamenilor le-a fost prea frică să rămână în casele lor, însă nu au avut unde să se ducă din cauza temperaturilor aflate la limita îngheţului, relatează agerpres.ro.