MENIU

Pătrunjel fals și căpșuni măsluite pe tarabe. Cum sunt păcăliți oamenii care frecventează piețele

Piețele din Polonia au fost recent scena unor înșelătorii majore, în care vânzătorii necinstiți au încercat să profite de prețurile ridicate ale legumelor și fructelor. Printre cele mai afectate produse se numără pătrunjelul și căpșunile, care au fost falsificate pentru a obține câștiguri ilicite.

Pătrunjelul are prețuri astronomice

Prețurile pătrunjelului au atins cote alarmante în Polonia, devenind comparabile cu prețul mușchiului de porc din magazinele de discount. Maciej Kmera, expert de la piața angro din Bronisze, lângă Varșovia, a explicat că în timp ce legumele și fructele tinere devin mai accesibile, legumele mai vechi, precum pătrunjelul, rămân extrem de scumpe.

Pătrunjelul din recolta anului trecut se vinde angro cu până la 11 zloți (2,57 euro)/kg, iar în magazine prețul ajunge la 21,99 zloți/kg. În acest context, unii vânzători necinstitți profită de prețurile ridicate și vând păstârnac în loc de pătrunjel.

Cum arată căpșunile măsluite

Într-o altă schemă frauduloasă, unii comercianți din Polonia falsifică originea căpșunilor pe care le vând. Inspecția pentru Calitate Agricolă și Alimentară a descoperit că unele căpșuni etichetate ca fiind poloneze erau, de fapt, importate din alte țări, precum Grecia.

Legea poloneză impune ca fiecare vânzător de căpșuni să afișeze clar țara de origine a fructelor. Nerespectarea acestei reguli atrage amenzi considerabile. În luna mai, inspecțiile efectuate în piețele mari de fructe și legume au relevat numeroase nereguli. La complexul comercial Rybitwy din Cracovia, căpșunile etichetate ca fiind poloneze proveneau, în realitate, din Grecia.

Sancțiuni și amenzi în cazul acestor nereguli

Pentru astfel de încălcări, comercianții sunt sancționați financiar cu amenzi care pot ajunge la cinci ori valoarea beneficiului financiar obținut din vânzarea produselor falsificate. Suma minimă a amenzii este de 500 de zloți (117 euro).

Această serie de înșelătorii evidențiază necesitatea unei vigilențe sporite din partea consumatorilor și a autorităților pentru a asigura corectitudinea și transparența în comerțul cu produse alimentare.