MENIU

Parchetul European și-ar putea începe activitatea de la 1 Iunie. Ce a transmis Laura Codruța Kovesi Comisiei Europene

Laura Codruta Kovesi

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, a trimis miercuri o scrisoare Comisiei Europene, în care propune ca Parchetul European să își înceapă activitatea de urmărire penală începând cu 1 iunie. Kovesi afirmă în scrisoare că de la numirea Colegiului Parchetului European au fost adoptate decizii-cheie pentru înființarea instituției, a fost recrutat personal pentru biroul central din Luxemburg și a fost pregătit un sistem de gestionare a cazurilor, care poate fi utilizat.

Conform Ziare.com, Colegiul Parchetului European a numit deja procurori delegați în 10 state, iar procedurile de selecție din celelalte state membre sunt în curs. Informația a fost transmisă de Kovesi printr-un comunicat de presă.

Biroul Procurorului General European (EPPO) are jurisdicție în 22 de țări europene. Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda au decis să nu adere la acest proces.

Parchetul European va desfășura investigații transfrontaliere cu privire la fraude care implică fonduri UE ce depășesc 10.000 de euro sau cazuri de fraudă transfrontalieră a TVA-lui, ce au ca rezultat daune care depășesc 10 milioane de euro. Laura Codruța Kovesi a depus jurământul la sfârșitul lui septembrie 2020, alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită.

Mai multe articole despre:
Kovesi parchetul european