MENIU

Organizația Mondială a Sănătății, anunț crucial despre originea coronavirusului - Răsturnare de situație în pandemia din 2020

Organizația Mondială a Sănătății, anunț crucial despre originea coronavirusului - Răsturnare de situație în pandemia din 2020

Noile dezvăluiri făcute de serviciile americane de informații determină Organizația Mondială a Sănătății să anunțe o nouă abordare despre pandemia de coronavirus. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat Washingtonului să comunice informaţiile pe care le deţine în legătură cu originea pandemiei de COVID-19.

OMS a îndemnat vineri toate statele să comunice informaţiile pe care le deţin despre originile COVID-19, după ce Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentul pentru Energie din Statele Unite au afirmat că la originea pandemiei ar fi un accident de laborator produs în China, informează AFP.

În ultimele zile, originea pandemiei de COVID-19 a intrat din nou în atenţia publică.

„Dacă o ţară dispune de informaţii despre originile pandemiei, este esenţial ca aceste informaţii să fie partajate cu OMS şi comunitatea ştiinţifică internaţională”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu prilejul unei conferinţe de presă, citat de AFP.

Nu este vorba despre „găsirea unor vinovaţi”, a indicat el, ci de a „înţelege mai bine felul în care s-a declanşat această pandemie pentru a putea preveni viitoare epidemii şi pandemii, să ne pregătim şi să răspundem”.

Directorul FBI, Christopher Wray, a estimat săptămâna aceasta că un accident produs într-un laborator din Wuhan, China, se află „foarte probabil” la originea pandemiei de COVID-19, la două zile după ce o ipoteză similară a fost avansată de Departamentul american pentru Energie.

La o întrebare legată exact de acest subiect, Maria Van Kerkhove, responsabila OMS pentru răspunsul la pandemia de COVID-19, a explicat că agenţia a cerut informaţii de la înalţi responsabili ai Reprezentanţei americane pe lângă ONU de la Geneva.

„Am adresat solicitări (...) pentru obţinerea unor informaţii asupra celui mai recent raport al Departamentului pentru Energie, dar şi asupra rapoartelor suplimentare ale diferitelor agenţii americane”, a detaliat ea.

„Pentru moment, nu avem acces la aceste rapoarte sau la datele pe baza cărora au fost elaborate aceste rapoarte”, a afirmat ea.

Comunitatea ştiinţifică crede că este crucială cunoaşterea originii pandemiei de COVID-19 pentru a şti să combatem mai bine sau chiar să evităm o viitoare epidemie.

Concluzie-bombă a celui mai nou raport din SUA: Originea pandemiei COVID-19, posibil „accident de laborator”

Teoria potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 ar fi scăpat din laboratorul din Wuhan a revenit, deși a fost contestată de experți și a fost clasificată de multe ori drept o conspirație. Informațiile despre originea pandemiei nu sunt încă sigure și prezintă contradicții, însă un nou raport arată că este posibil să fi fost declanșată într-adevăr printr-un accident într-un laborator din Wuhan. Președintele Joe Biden a cerut, în 2021, la câteva luni de la începerea mandatului său la Casa Albă, un raport complet despre originea COVID-19. 

Pandemia de COVID-19 a provenit cel mai probabil dintr-o scurgere de laborator din China, au anunțat SUA la sfârșitul săptămânii trecute. Departamentul de Energie al SUA a evaluat că pandemia de Covid-19 a provenit cel mai probabil dintr-o scurgere de laborator din China, potrivit unui raport de informații clasificat recent actualizat.

Departamentul de Energie a evaluat în raportul de informații că are „încredere scăzută” în privința unei scăpări accidentale a virusului dintr-un laborator din Wuhan. Raportul clasificat a fost prezentat recent Casei Albe și unor membri cheie ai Congresului american.

În 2021, comunitatea de informații a desecretizat un raport care a arătat că patru agenții din comunitatea de informații au evaluat cu o încredere scăzută că virusul a trecut probabil de la animale la oameni în mod natural în sălbăticie, în timp ce una (FBI) a evaluat cu o încredere moderată că pandemia este rezultatul unui accident de laborator.

În mai 2020, cercetătorii de la Laboratorul Național Lawrence Livermore, susținut de guvern, au emis un raport clasificat care a constatat că este posibil ca coronavirusul să fi fost scăpat accidental  dintr-un laborator din Wuhan.

SUA au început încă din aprilie 2020 să cerceteze această posibilitate, de accident de laborator, prin care coronavirusul să fi fost scăpat într-un laborato, deși  comunitatea de informații menționa că lipsa de cooperare din partea Beijingului a făcut dificilă ajungerea la aflarea adevărului.