MENIU

ONU, declaraţie dură către SUA şi Moscova, privind evacuările din oraşul Alep

ONU trage un semnal de alarmă: SUA și Rusia sunt la 'poli opuși' în încercarea de a conveni termenii pentru evacuarea populației din orașul sirian Alep, aflat sub asediu, a declarat joi consilierul ONU pentru probleme umanitare în Siria, Jan Egeland, relatează Reuters.

Cinci luni de negocieri asupra planurilor de ajutor nu au dus la niciun rezultat, a afirmat reprezentantul ONU, care a apreciat că depinde doar de SUA și Rusia să ajungă la un acord.

Forțe loiale președintelui sirian Bashar al-Assad au recucerit în ultimele zece zile majoritatea părții de est a orașului Alep, dar în zonă încă se află circa 250.000 de civili și 8.000 de rebeli. Națiunile Unite au estimat că aproximativ 33.000 de persoane au fost strămutate din Alep începând cu data de 1 decembrie. Rusia a subliniat că dorește ca civilii aflați în partea de est a Alepului să părăsească zona prin coridoarele umanitare, dar a precizat că nu va permite accesul ajutoarelor alimentare.

''Rușii au afirmat că vor discuta cu noi despre modalitățile de organizare a evacuării populației, dar ei nu mai promit că va exista o pauză în timpul luptelor'', a explicat Jan Egeland, scrie Agerpres. 

Mai multe articole despre:
Rusia SUA măsuri Siria anunţ decizii numiri