MENIU

ONU: Crime de război comise de ambele tabere, anul trecut, în conflictul din Gaza

Atât Israelul cât şi militanţii palestinieni ar fi comis crime de război în timpul conflictului israeliano-palestinian din 2014, în Gaza, susţine o comisie de anchetă ONU.

În mult-aşteptatul raport, echipa ONU susţine că există dovezi că s-au comis serioase încălcări ale drepturilor omului şi ale legislaţiei internaţionale de către ambele tabere implicate în conflictul din Gaza, relatează BBC News.

Israelul a respins raportul în cauză care, în opinia Tel-Avivului, ar fi tras aceste concluzii "avant la lettre" şi a refuzat să cooperze cu anchetatorii.

Conflictul din Gaza a durat nu mai puţin de 50 de zile, în lunile iulie şi august 2014, înainte de a se încheia cu un armistiţiu.

De partea palestiniană, conflictul s+a soldat cu 2,251 de morţi, printre care 1.462 de civili ucişi. Israelul a pierdut 67 de soldaţi, care au fost ucişi împreună cu 6 civili, notează autorii raportului.

Israelul susţine că a lansat ofensiva din Gaza pentru a pune capăt tirurilor de rachete lansate de militanţi palestinieni în direcţia oraşelor sale şi pentru a înlătura potenţiala ameninţare constituită de tunelurile pe care militanţii le săpau pe sub frontiera israelo-palestiană.

Ancheta solicitată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului şi întreprinsă de o Comisie independentă a făcut obiectul unei controverse încă de la început.

Şeful investigatorilor, William Schabas, şi-a dat demisia înainte de a-şi duce misiunea la bun sfârşit, în urma acuzaţiilor că ar fi avut o atitudine părtinitoare. Schabas a recunoscut că, înainte, lucrase pentru Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.