MENIU

Oligarhul care se dezice de Putin. „Nu am făcut niciodată parte din cercurile apropiate de Kremlin”

Putin începe să rămână fără oligarhi. Foto/Profimedia

Tot mai mulți oligarhi, actuali sau foști conectați la cercurile de influență de la Kremlin, se dezic de Valdimir Putin. Ultimul pe listă, miliardarul Farkhad Akhmedov.

Miliardarul rus Farkhad Akhmedov a cerut Uniunii Europene să ridice sancțiunile împotriva lui pentru a returna un iaht de 225 de milioane de lire sterline (aproximativ 180 de milioane de dolari). Potrivit The Times, Luna a fost construită inițial pentru Roman Abramovici și se află acum în Hamburg, Germania.

La impunerea sancțiunilor lui Ahmedov, Uniunea Europeană l-a considerat pe  oligarh, care are o valoare estimată la 1,36 miliarde de lire sterline, „aproape de Kremlin și un om de afaceri de top în sectoare ale economiei care oferă o sursă semnificativă de venituri pentru guvernul Federației Ruse. .” 

Potrivit avocaților lui Ahmedov, omul de afaceri nu mai lucrează în sectorul energetic rus, nu a fost aproape de Kremlin și nu a făcut niciodată parte din anturajul președintelui rus Vladimir Putin. Mai mult, susține apărarea, Akhmedov este într-o dispută cu corporația de stat Gazprom de mulți ani. Avocații notează că el a fost implicat în activități politice la nivel local, dar nu a deținut nicio funcție politică în Rusia de mai bine de un deceniu și nu a fost niciodată membru al partidelor politice din nicio țară. În 2004-2009, Ahmedov a fost membru al Consiliului Federației.

Potrivit publicației ruse Forbes, averea lui Akhmetov era de 1,7 miliarde de dolari în 2022. El deținea compania Northgas, dar în 2012 și-a vândut pachetul de 49% din Novatek lui Gennady Timchenko și Leonid Mikhelson.