MENIU

Eșec rusesc. O rachetă Proton M s-a prăbușit la câteva minute după lansare

Un nou eşec al industriei spaţiale din Rusia. O rachetă Proton M s-a prăbuşit în Siberia la doar câteva minute după lansare. Satelitul mexican pe care îl transporta nu a fost plasat pe orbită şi este declarat dispărut. 

"Se pare că satelitul mexican a fost pierdut. Deocamdată nu am primit informaţii despre o explozie la sol, deci putem presupune că rămăşiţele rachetei şi cele ale satelitului au ars în atmosferă. "Unii experţi sugerează că o parte a carburantului toxic folosit de rachetă ar fi putut rămâne în atmosferă", a scris un jurnalist la RUSSIA TODAY.

Al treilea etaj al rachetei a întâmpinat o problemă tehnică la aproximativ 500 de secunde după lansare. Un oficial al industriei spaţiale ruse spune că toate lansările de astfel de rachete ar trebui suspendate.

În momentul prăbuşirii, etajul superior al rachetei Proton ar fi conţinut câteva tone de de heptil, un carburant considerat extrem de toxic. Racheta rusească avea la bord un satelit de telecomunicaţii proiectat de compania Boeing la solicitarea guvernului din Mexic.

Rachetele ruseşti din clasa Proton au efectuat primele zboruri de testare la mijlocul anilor 1960.

Mai multe articole despre:
Rusia satelit proton