MENIU

O primărie din Franța a refuzat înhumarea unui COPIL de etnie ROMĂ: val de indignare în Hexagon

Refuzul unui oraş de la periferia Parisului de a autoriza înhumarea unui bebeluş rom în cimitirul său a generat un val de indignare în Franţa, care l-a constrâns pe primar să îşi ceară scuze negând că ar fi la originea acestei decizii, scrie Mediafax. 

"Să refuzi un mormânt unui copil din cauza originilor sale (este) o injurie la adresa memoriei sale, o injurie la adresa a ceea ce reprezintă Franţa", a denunţat premierul socialist Manuel Valls, duminică, pe Twitter. "Nu m-am opus în niciun moment acestei înhumări. I s-a dat prea multă importanţă acestui caz", a declarat primarul din Champlan, Christian Leclerc. "Sunt copleşit de tot ce am auzit (...) Voi trimite un mesaj de condoleanţe şi compasiune familiei", a adăugat el.

În declaraţiile pentru cotidianul Le Parisien, Leclerc a invocat numărul "mic de locuri disponibile" pentru a explica refuzul municipalităţii de a-şi deschide cimitirul pentru micuţa Maria Francesca, decedată în a doua zi de Crăciun. "Se acordă prioritate celor care îşi plătesc impozitele locale", a adăugat el. Aceste declaraţii, afirmă el, au fost însă interpretate greşit de cotidian. Născută la 14 octombrie, Maria Francesca, ai cărei părinţi locuiau într-o tabără de romi din comuna Champlan, a decedat din cauza sindromului de moarte subită a sugarului în noaptea de 25 spre 26 decembrie într-un spital din regiune, la Corbeil-Essonnes. La solicitarea părinţilor, o firmă de pompe funebre din Corbeil a contactat primăria din Champlan pentru a obţine permis de înhumare, dar aceasta a refuzat fără explicaţii, potrivit mai multor surse contactate de AFP.