MENIU

O mare grădină zoologică se închide. Animalele erau în pericol. Cum vor fi salvate

Creatură neobișnuită la o grădină zoologică din Mexic

Grădina Zoologică din Buenos Aires va fi închisă, după aproape 128 de ani de activitate, iar aproximativ 1.500 de animale sălbatice vor fi în curând eliberate în diverse regiuni ale lumii, în habitatele lor naturale, informează Le Monde.

Decizia a fost luată în contextul în care, de mulţi ani, apărătorii drepturilor animalelor, dar şi angajaţi ai Grădinii Zoologice din Buenos Aires, lansau semnale de alarmă referitoare la condiţiile de viaţă precare ale animalelor sălbatice şi la infrastructurile care se degradau tot mai mult. 

În cartierul Palermo, fosta grădină zoologică va fi transformată în parc ecologic, ce va asigura protejarea şi reabilitarea animalelor. Noul parc ecologic va funcţiona şi ca un refugiu pentru animalele salvate din traficul ilegal internaţional. Cele mai multe dintre animalele sălbatice din acea grădină zoologică, aproximativ 1.500, ţinute până acum în captivitate, urmează să îşi regăsească libertatea. 

Primarul de centru-dreapta al capitalei argentiniene, Horacio Rodriguez Larreta, a anunţat pe 23 iunie renaţionalizarea celor 18 hectare ale grădinii zoologice, administrate din 1991 de companii private. Viitorul parc va deveni ”un loc în care copiii vor putea să înveţe să îngrijească diverse specii de animale”, a spus primarul argentinian, adăugând că ”viaţa în captivitate este degradantă pentru animale”. 

Grădina zoologică se află în centrul oraşului, la intersecţia dintre două artere foarte frecventate ale capitalei Buenos Aires, iar ambuteiajele şi claxoanele asurzitoare nu contribuiau deloc la liniştea animalelor. Mai multe scandaluri au dezvăluit în presă suferinţele îndurate de animalele sălbatice din acele ţarcuri, în urma unor neglijenţe ale administratorilor. 

Cu o zi înainte de Crăciunul din 2012, Winner, unicul urs polar al grădinii zoologice din Buenos Aires, a murit din cauza caniculei din vara australă, întrucât nu dispunea de un adăpost adaptat nevoilor speciei sale. În octombrie 2015, moartea lui Esperanza, un pui de girafă de 15 zile, cauzată de lipsa serviciilor medicale, a declanşat indignare pe reţelele de socializare. Un marş a adunat câteva mii de persoane, la îndemnul colectivului ”Sin Zoo” (”Fără Zoo”), care au solicitat transformarea acelui stabiliment într-o ”grădină ecologică”.

Animalele vor fi transferate în rezervaţii naturale şi în sanctuare ce corespund habitatelor lor naturale din Argentina, Cambodgia, India, Brazilia şi Africa.