MENIU

Noul ministru de Externe de la Chișinău: Subiectul federalizării nu este pe agendă

Nicu Popescu, noul ministru de Externe de la Chișinău

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, afirmă că planurile de federalizare nu vor fi realizate, deoarece majoritatea cetățenilor sunt împotriva organizării federale a Moldovei. Totodată, Nicu Popescu a dat asigurări că Acordul de asociere cu UE va fi implementat și nu va fi reviziut așa cum anunța anterior președintele Igor Dodon. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței de presă organizate marți, 11 iunie, după ce a depus jurământul, scrie Agora.md.

„Eu sunt împotriva federalizării. (...) Federalizarea nu poate fi impusă. Ori dacă vă uitați la partidele politice niciodată nu a existat o majoritate care vrea federalizarea. Eu știu că la fel ca mine cred majoritatea cetățenilor și partidelor poltiice. Nu văd niciun risc. Subiectul federalizării este fals. Nu este pe agenda politică”, a spus Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene.

Referitor la Acordul de asociere cu UE, ministrul a menționat că este convins că Igor Dodon sprijină demersul său principal, și anume implementarea acestui document. Ministrul Popescu a precizat că avut o întrevedere cu șeful statului, unde acesta i-a spus că nu intenționează să revizuiască Acordul cu UE, regimul liberalizat de vize sau alte documente semnate de Republica Moldova și UE.

Demnitarul a subliniat că în ultimii 15 ani, UE a devenit cel mai mare partener al Republicii Moldova, iar fără Acordul de asociere Moldova ar intra într-un colaps economic, nu ar mai avea locuri de muncă și salarii.

Nicu Popescu a îndemnat jurnaliștii să facă uneori abstracție de la declarațiile politice, deoarece politicienii își schimbă opiniile.

Noul ministru ales în Guvernul Sandu a spus că este specialist în conflicte înghețate, precum este cel din regiunea transnistreană. În context, Nicu Popescu a menționat că va insista în continuare pentru retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului. Acesta a spus că agenda sa de relații externe cu Rusia nu include federalizarea, dar include retragerea trupelor din Transnistria și cooperare economică.

Declarațiile lui Popescu au venit în contextul dezvăluirilor din presa controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, care a difuzat imagini cu președintele Igor Dodon în timp ce propunea federalizarea Republicii Moldova în cadrul negocierilor cu PDM pentru formarea guvernului. 

Mai multe articole despre:
Republica Moldova federalizare Nicu Popescu