MENIU

Nou semnal de la Washington pentru Zelenski: Avertisment major pentru Ucraina, în plină contraofensivă împotriva Rusiei

Statele Unite ale Americii avertizează Ucraina după furnizarea de armament modern în războiul dus contra Rusiei. 

Statele Unite au cerut din nou Ucrainei să nu utilizeze armament american în atacuri comise pe teritoriul Rusiei. Solicitarea vine de la generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme de la Washington, pe fondul acuzaţiilor formulate de Moscova după incursiunea în regiunea Belgorod de la începutul săptămânii, atribuită Ucrainei, care, însă, o respinge categoric.

"Regula stabilită cu ucrainenii este să nu utilizeze echipamente furnizate de SUA pentru a comite atacuri în spaţiul geografic al Rusiei", a declarat generalul Mark Milley la finalul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.

Întrebat despre posibile atacuri asupra teritoriului rusesc în urma furnizării noului armament Ucrainei, Mark Milley a precizat că a cerut Comandamentului SUA din Europa să verifice imaginile apărute în mediile online pentru a stabili dacă Ucraina a folosit echipamente militare americane în atacurile din regiunea rusă Belgorod.

În aceeași conferință, Milley a mai atras atenţia că este improbabil ca forţele militare ucrainene să reuşească eliberarea în scurt timp a zonelor ocupate de armata rusă.

"Obiectivele strategice ale Ucrainei se referă la eliberarea întregii ţări. Acest lucru poate fi îndeplinit din punct de vedere militar, dar probabil că nu în termen scurt", a spus şeful Statului Major Interarme din SUA.

Iar despre solicitarea Ucrainei pentur avioane de vânătoare F-16, Mark Milley a spus că acestea nu sunt "arme-minune".

Administraţia de la Washington a anunţat că analizează informaţiile despre presupusa utilizare a unor vehicule militare de provenienţă americană în atacuri comise pe teritoriul Rusiei.

"Verificăm informaţiile despre posibila utilizare a echipamentelor şi vehiculelor americane. Noi le-am transmis foarte clar ucrainenilor că nu susţinem folosirea de echipamente americane pentru atacuri în interiorul Rusiei", a declarat miercuri și John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

La începutul săptămânii, așa-zișii partizani ruși - luptători pro-ucraineni au pătruns luni pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Kievul a negat luni orice implicare și a precizat că este vorba despre grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova.

Presa internațională a publcat detalii despre pătrunderea acestora în Rusia de pe teritoriul Ucrainei, scrie The Guardian. Iar despre vehiculele militare observate ar fi vorba de cele americane, tip Humvee şi Maxxpro, relatează Reuters. 

În urma atacurilor comise de grupul pro-ucrainean în regiunea Belgorod, un civil ar fi fost ucis și alți 13 răniți, au anunțat autoritățile ruse. Administraţia de la Moscova a anunţat că atacul a fost respins și că ar fi fost uciși 70 de combatanţi ucraineni.

Liderii occidentali nu-și ascund îngrijorarea în legătură cu atacurile comise pe teritoriul rus, fiind periculoasă o escaladare a conflictului între NATO şi Rusia. Mai ales că miercuri, Serghei Șoigu, ministrul apărării rus, a avertizat că Armata Rusiei va riposta "extrem de dur" dacă vor mai fi incursiuni militare ucrainene pe teritoriul Federației Ruse.