MENIU

Noi proteste violente în capitala Belarusului

belarus proteste

Scene dramatice filmate în Belarus. Zeci de persoane au fost ridicate de pe stradă și dintr-o universitate și apoi urcate în dube, după izbucnirea unor noi mitinguri împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko. Este al patrulea weekend cu proteste în Minsk, de la realegerea contestată a lui Lukașenko în fruntea statului.

Două manifestații neautorizate au avut loc, sâmbătă, în capitala Belaruslui. Pe deoparte, au protestat studenții de la Universitatea de Stat din Minsk, iar pe de altă parte mai multe grupuri de femei. Studenții din Misnk s-au adunat în holul unei universități și au cântat un imn revoluționar din ”Mizerabilii”, în spatele unui steag alb cu roșu, simbol al opoziției.

Ca reacție, în universități au apărut zeci de polițiști sub acoperire, cu rolul de a împiedica orice întâlnire. Mai mulți tineri au fost târâți de poliție afară din universitate. Tot în Minsk, aproape zece mii de femei au mărșăluit pe Bulevardul Independenței. Zeci de persoane au fost arestate potrivit Ministerului de Interne din Belarus.

Lukașenko, care a conduce Belarusul de 26 de ani, a fost declarat câștigătorul scrutinului din 9 august, însă votul este văzut ca unul viciat. Zeci de mii de persoane au ieșit de atunci pe străzile celor mai mari orașe din țară pentru a protesta împotriva rezultatului, cerând demisia lui Lukașenko și organizarea de noi alegeri libere. Mare parte din Europa, America, dar și alte state au refuzat să recunoască alegerile și au criticat represiunea asupra protestatarilor și a opoziției și dinainte și de după alegeri.

Mai multe articole despre:
Belarus