MENIU

NOI ACUZAȚII la adresa Iranului. Occidentul susține că Teheranul s-ar pregăti să trimită Rusiei arme și rachete balistice

Explozie Kiev/ Twitter

Oficiali occidentali susțin că Iranul s-ar pregăti să trimită Rusiei cel puțin 1.000 de arme, inclusiv rachete balistice și drone. Iar americanii fac inspecții în depozitele de arme ale Ucrainei, pentru a se asigura că armele lor nu ajung pe mâinile rușilor. În tot acest timp, locuitorii din Kiev stau la rând ca să ia apă de la cișmelele publice, după ce rușii au lansat 50 de rachete asupra capitalei Ucrainei, iar 40% dintre locuitori au rămas fără apă curentă. Compania care administrează rețeaua electrică spune că în curând nu va mai avea echipamentele necesare pentru reparații. 

Iranul s-ar pregăti să trimită Rusiei cel puțin 1.000 de arme, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și mai multe drone de atac pentru a le folosi în război împotriva Ucrainei. Rachetele au o precizie avansată, ceea ce ar putea oferi Kremlinului un plus substanțial pe câmpul de luptă. Nu este clar când va ajunge transportul în Rusia, dar oficialii cred că armele vor fi cu siguranță livrate înainte de sfârșitul anului.

Președintele turc, Recep Erdogan vrea să vorbească cu președinții rus și ucrainean despre situația referitoare la acordul pentru tranzitul de cereale. Volodimir Zelenski a anunțat că a avut „o conversaţie importantă şi productivă” cu omologul său francez Emmanuel Macron despre întărirea capabilităţilor de apărare ale Ucrainei şi refacerea infrastructurii energetice a ţării. Zelenski nu a precizat ce s-a convenit în timpul discuţiei.

Preşedinţia Ucrainei a denunţat atacuri masive în mai multe regiuni împotriva infrastructurii energetice, care au dus la întreruperi de energie electrică în mai multe zone ale ţării, inclusiv în capitala Kiev. Infrastructura energetică vitală a fost una dintre principalele ţinte ale armatei ruse de când a invadat Ucraina în urmă cu peste opt luni. Kievul susţine că distrugerea acesteia are ca scop fuga ucrainenilor în masă în Uniunea Europeană.

Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că au doborât peste 300 de drone iraniene. Asta deși Iranul a negat anterior că a furnizat Rusiei arme pentru a le utiliza în Ucraina, spunând că „nu a făcut și nu va face acest lucru”. 

Mai multe articole despre:
iran teheran arme rachete balistice rusia