MENIU

NEDUMERIREA ambasadorului SUA la Chişinău:De ce sunt moldovenii pro-ruşi?Au primit 1 mld de la SUA

James D. Pettit, ambasadorul SUA la Chişinău

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, James Pettit, se arată nedumerit că, în pofida eforturilor ţării sale, dar şi ale Uniunii Europene, de a sprijini financiar Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre moldoveni se declară pro-ruşi.

Diplomatul american nu-şi poate explică cum este posibilă o astfel de situaţie, în condiţiile în care Rusia nu doar că nu ar oferi ajutor, dar şi sancţionează Moldova.

"Trebuie să luăm în calcul ce facem noi (SUA) şi UE în Republica Moldova. Cum am spus deja, doar ţara mea deja a dat Moldovei peste un miliard de dolari (referindu-se la perioada 1991-2017) pentru dezvoltarea statului nu doar economic, dar şi democratic.

Uniunea Europeană a oferit o suma asemănătoare, dar Rusia? Ce a dat Rusia? Nu doar că nu au un program dezvoltat de ajutor, dar încă va pedepsesc, precum este acest embargo. Iată de ce ne uimeşte că, potrivit tuturor sondajelor, se pare că mai mult de jumătate din populaţie este pro-rusă. Cum să explicăm asta? Ne este foarte greu să înţelegem", a declarat James Pettit, în cadrul emisiunii "Peatnița" de la RTR-Moldova, conform Deschide.md.

James Pettit a sugerat că această simpatie a moldovenilor faţă de Rusia ar fi cauzată de dezamăgirea cetăţenilor vizavi de politicienii pro-europeni aflaţi la guvernare şi nu de UE sau SUA propriu-zis.

Pettit afirma, în urmă cu aproape un an, într-un interviu, că Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure. „Alăturarea României, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”, a spus diplomatul.