MENIU

NATO, avertisment crunt din partea Lituaniei: Rusia are capacitatea de a lansa un ATAC în 24 de ore

Rusia şi-a dezvoltat capacitatea de a lansa un atac asupra statelor baltice în termen de 24 de ore de la o eventuală decizie în acest sens, ceea ce limitează opţiunile NATO de a răspunde altfel decât având deja desfăşurate forţe militare în regiune, a transmis, luni, Serviciul de informaţii lituanian.

Lituania, Letonia şi Estonia - anexate în anii '40 de Uniunea Sovietică, dar în prezent membre ale NATO şi ale Uniunii Europene - şi-au sporit temerile referitoare la o eventuală intervenţie rusă după preluarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, transmite Reuters.

În evaluarea sa anuală a riscurilor de securitate, Serviciul de informaţii de la Vilnius a estimat că Rusia şi-a sporit şi modernizat forţele militare din regiunea Kaliningrad anul trecut.

"Acesta este un semnal către NATO pentru a-şi îmbunătăţi viteză de decizie. Timpul de reacţie a NATO nu este atât de scurt cât ne-am dori să fie", a spus ministrul Apărării lituanian Raimundas Karoblis, scrie Ziare.com.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ţinut să risipească temerile Lituaniei, pe care le-a pus pe seama sentimentelor antiruse. "Există o rusofobie totală, isteria rusofobiei continuă. Moscova a sprijinit întotdeauna relaţiile bune cu ţările baltice", a susţinut Peskov în conferinţă să zilnică de presă.

La summitul NATO de la Varşovia, din iulie anul trecut, s-a decis desfăşurarea a patru batalioane în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice - câte unul în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia - în cadrul măsurilor de contracarare a ameninţării reprezentate de Rusia. Obiectivul NATO este de a preveni repetarea scenariului ucrainean şi o anexare ipotetică de către Rusia a unei părţi a teritoriului uneia dintre fostele republici baltice sovietice.

Mai multe articole despre:
0 Rusia NATO Lituania