MENIU

Motivul pentru care o alianță SUA-Rusia în Siria este improbabilă

<p>Obama &icirc;l avertizează pe Putin. Mesajul transmis de preşedintele american</p>

Informațiile privind numărul mare de victime civile provocate de campania de bombardamente a Rusiei în Siria constituie un motiv cheie pentru care este improbabil ca Washingtonul să-și coordoneze loviturile aeriene cu Moscova împotriva Statului Islamic, transmite miercuri Reuters, citând oficiali americani, chiar dacă președintele Barack Obama a lăsat marți întredeschisă ușa pentru o cooperare militară cu Kremlinul, notează Agerpres.

În conferința de presă susținută împreună cu președintele francez Francois Hollande, Obama a reiterat că Rusia 'este binevenită să fie parte a vastei coaliții pe care am înființat-o'. Însă înainte de aceasta, a arătat Barack Obama, Moscova trebuie să-și modifice obiectivul principal de susținere a lui Bashar al-Assad, și să-și redirecționeze țintele loviturilor aeriene de la rebelii moderați către militanții Statului Islamic.

Cu toate acestea, oficiali americani consultați de Reuters susțin că există obstacole în calea participării Rusiei la coaliția de circa 60 de state, condusă de SUA, care luptă împotriva Statului Islamic în Siria și Irak.

De la Casa Albă și până la Pentagon, responsabilii sunt preocupați de informațiile numeroase referitoare la creșterea numărului de victime civile ale loviturile aeriene ale Rusiei.

Dacă SUA ar coopera militar cu Rusia în Siria, ar putea fi considerate complice la uciderea și rănirea civililor, explică oficiali americani, care au preferat anonimatul. Aceștia se mai tem că o cooperare militară cu Rusia ar tensiona relațiile americanilor cu grupările rebele moderate, unele dintre ele sprijinite militar de Washington.

La 20 noiembrie, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) raporta că cel puțin 403 civili, printre care mai mult de 160 de femei și copii, au murit în urma loviturile aeriene ale Rusiei. Alte organizații au anunțat estimări diferite.

'Abordarea rușilor față de operațiunile din Siria este neglijentă și iresponsabilă, imprecisă și nepăsătoare' față de viețile umane, a comentat colonelul Steve Warren, purtător de cuvânt al coaliției conduse de SUA, conform căruia armata americană consideră 'destul de precise' estimările organizațiilor neguvernamentale privind victimele civile.

Unul din motivele pentru care loviturile aviației ruse omoară civili este folosirea pe scară largă a bombelor neghidate ('dumb bombs'), în locul celor de mare precizie, explică responsabili americani.

În fine, eșecul lui Putin de a-i determina pe rebelii proruși din estul Ucrainei să aplice acordul de pace din februarie 2015 este un alt impediment pentru cooperarea militară în Siria, spun oficiali.

'Există o îngrijorare printre unii aliați est-europeni și în Ucraina că o astfel de cooperare va permite Rusiei să iasă oarecum din izolare', a declarat, pentru Reuters, generalul locotenent Ben Hodges, comandantul forțelor americane în Europa.

Un alt factor care pune serios sub semnul întrebării perspectiva unei cooperări americano-ruse este incidentul de marți al doborârii unui avion de vânătoare rus de către Turcia, stat membru NATO.

Până în prezent, comunicarea între armatele Statelor Unite și Rusiei cu privire la Siria s-a limitat la contacte menite să evite ciocniri accidentale în spațiul aerian în timpul misiunilor de bombardament, menționează Reuters.

Mai multe articole despre:
Alianţă Rusia SUA Siria